Selaković: Postojanje manifestacije, muzeja i parka posvećenih ćirilici ukazuje da je ona ugrožena

Postojanje manifestacije "Ćirilična baština" u Bajinoj Bašti, kao i podizanje Muzeja ćirilice i Parka ćirilice u tom gradu ukazuju da je ćirilica ugrožena.
To je na manifestaciji "Ćirilična baština" rekao ministar kulture Nikola Selaković, ocenivši da za ćirilicu  "nisu baš najbolji i najsjajniji dani".
 
"U tom jednom vremenu posustajanja i dekadencije duhovne, kulturne, sveopšte društvene koja nas je zahvatila pre nekoliko decenija, postoji nešto lepo, svetlo i dobro, a to je činjenica da se neko protiv toga pobunio, da je neko podigao glas za spas jednog od obeležja srpskog nacionalnog bića, kulture, umetnosti, sveukupnog istorijskog stvaralaštva našeg srpskog naroda", rekao je Selaković na otvaranju manifestacije.
On je, kako je prenelo ministarstvo u saopštenju, kazao da je to prva uradila Bajina Bašta donošenjem Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice, a potom i organizacijom manifestacije.
 
Ministar je naveo i da je ćirilica, uz srpski jezik, "jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića".
"Posle vremena ozbiljne i dobre ekonomske obnove Srbije, sledi nam sve više vreme naše duhovne obnove, a jedan od prvih i najvažnijih zadataka jeste da na srpskom kulturnom prostoru čuvamo i negujemo naš prelepi srpski jezik i našu savršenu, najlepšu i najbolju ćirilicu", kazao je Selaković.
  • Калембер

    24.05.2024 16:38
    Није проблем, ма какви
    ,@Vlado, никакав проблем да се изјасниш као Хрват. То је твоје права а не нервира нас уопште, веруј. Само изволи. Сви који мисле као ти нек ураде тако. Одлично. Имаћете право и на језик и на писмо у складу са законом. Али ћете свугде виђати и имати ћирилицу српску , не да би нервирало неког већ што ће се поштовати држава , народ а комунизам и његови продукти иду у историју.
  • Vlada

    24.05.2024 14:48
    @Хомер

    Nikakav problem, ona ćemo biti Hrvati umesto Srbi koji pišu latinicom. Nije da se mnogi od nas Vojvođana već ne izjašnjavaju kao Hrvati čisto da nerviramo vas ćiriličare.
  • Trt

    24.05.2024 12:25
    @Хомер

    Čekaj šta na čeka, to što vi na internetu pokušavate da progurate da je samo ćirilica srpsko pismo? Pa jel ti miliš da je nekog briga za to dok svakog dana svuda koristi latinicu? Vi ste kao mala deca koja misle da će njihov "problem" da nestane ako zatvore oči ili dovoljno dugo drže dah, jedino što mala deca odrastu a vi ste permanentno zarobljeni u mentalnom sklopu razmaženih balavaca koji se dure u ćošku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija