Ruska pravoslavna crkva ne zna za naredbu patrijarha Kirila za molitvu za srpski narod pred glasanje

Brojni domaći mediji objavili su vest da je patrijarh moskovski Rusije Kiril naložio molitvu za bratski srpski narod uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN.
Ruska pravoslavna crkva ne zna za naredbu patrijarha Kirila za molitvu za srpski narod pred glasanje
Foto: 021.rs
Međutim, na zvaničnom veb-sajtu Ruske pravoslavne crkve takve vesti nema, prenosi portal Raskrikavanje.
"Cela Rusija se moli za braću Srbe: Patrijarh Kiril naložio bdenje u noći između 22. i 23. maja", stoji u naslovu portala Novosti, "Ruski patrijarh Kiril naložio: Svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda", piše Alo, dok B92 navodi: "Ruski patrijarh naložio: Molite se za srpski narod, svi".
"Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u otadžbini i rasejanju u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda", navodi se u citatu koji je pripisan patrijarhu Kirilu, a koji su preneli brojni portali u Srbiji i regionu, između ostalih i Novosti, Politika, Republika, Vreme, Srbija danas, B92, Happy, Alo, Objektiv, 24sedam, Informer, Srbin.info, Nova srpska politička misao, In4s, N1.ba, Dnevnik.ba, Atvbl, Bl-portal, Banjaluka.net, RTRS, Pravda, Vojvodina.info, CDM, Dnevnik, novinska agencija Srna, novine Srpski telegraf, Politika, Alo itd.
 
Na inače vrlo ažurnom zvaničnom veb-sajtu Ruske pravoslavne crkve ovakve vesti nema, prenosi portal Raskrikavanje.
 
Kako kažu, slične informacije nisu pronašli ni na ruskim portalima. U samoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi takođe ne znaju o čemu se radi.
 
"Ni ja, ni moje kolege ništa ne znamo o ovakvom naređenju", rekao je za Raskrikavanje predstavnik odeljenja za odnose s javnošću Ruske pravoslavne crkve sa sedištem u Moskvi Vakhtang Kipšidze.
 
Vest sa portala Novosti je prevedena na ruski jezik i objavljena na sajtu RuSerbia.com, ali ubrzo i sa njega skinuta. Portal je obavestio svoje čitaoce o povlačenju vesti putem svog Telegram profila, navodeći da je do tog poteza došlo nakon što su njihovi izvori bliski Ruskoj pravoslavnoj crkvi potvrdili da nije postojala navedena naredba ruskog Patrijarha.
 
U nekim tekstovima srpskih medija se pored fabrikovanog citata nalazi i podsetnik da će se u Njujorku 23. maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija glasati o Rezoluciji o Srebrenici.
 
"Naša delegacija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokušaće da se koliko god može odupre dokumentu koji ima nameru da na leđa Srbije stavi etiketu genocidne države", stoji u tim tekstovima.
 
Generalna skupština UN usvojila je u četvrtak rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
U nacrtu rezolucije se poziva na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu, koje su zločin u Srebrenici proglasile genocidom.
 
U završni tekst su uključeni i amandmani koje je predložila Crna Gora, a koji naglašavaju da "krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini" i ističu "snažnu posvećenost očuvanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini".
 
Podsetimo, za rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasali su predstavnici 84 države, među kojima su sve zemlje Kvinte, veliki broj članica Evropske unije i sve bivše jugoslovenske republike osim Srbije.
 
Protiv rezolucije je glasalo 19 država – Srbija, Mađarska, Kina, Rusija, Belorusija, Kuba, Severna Koreja, Sirija, DR Kongo, Nikaragva, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Sao Tome i Principe, Antigva i Barbuda, Komori.
 
Uzdržano je bilo 68 država, među kojima su Grčka, Slovačka, Kipar, Jermenija, Gruzija, Indija, Brazil, Argentina, Meksiko, UAE, Alžir i Angola. Među državama koje nisu glasale su Izrael, Azerbejdžan, Venecuela i druge.
  • Pero

    24.05.2024 18:27
    Budale vam veruju
  • Sumo

    24.05.2024 17:58
    Obozavam Patrijarhe koji izdaju naredbe!
  • Lala

    24.05.2024 15:19
    Ko će imati buve?
    Pa ovi iz SNS-a i njihova sredstva informisanja ne lažu, zar ne?
    Omaklo im se...
    ... po ko zna koji put.
    Hahahahaha!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija