Reakcije: Ko je od zvaničnika i političara podržao, a ko osudio usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
Na današnjoj sednici 84 zemlje su glasale za prelog Rezolucije, protiv je bilo 19, dok je 68 zemalja bilo uzdržano.
 
Reakcije predstavnika država u regionu i političara, različitih zvaničnika koji su oprečnih mišljenja pristižu.
Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Misala Pramenković izjavila je večeras da kampanja državnog vrha Srbije protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i negiranje genocida u tom mestu predstavlja "korak unazad".
 
Pramenković je rekla da "nije reč o dokumentu ni o svedočenju protiv celog naroda".
"Ovo je jasno izražen stav da se ne podržava ono što su pojedinci uradili i ti pojedinci su imenom i prezimenom osuđeni", kazala je Pramenković za Radio slobodna Evropa.
 
Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu ocenila je da usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini predstavlja izuzetno značajan korak u odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici, preživelima i njihovim porodicama.
 
"Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju nedvosmisleno je dokazao da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid. Oni koji nastoje da negiraju, banalizuju ili promovišu revizionizam u vezi sa ovim i drugim zločinima počinjenim tokom sukoba, o čemu su presudili nadležni sudovi, štete ne samo žrtvama tih zločina, već i ukupnim naporima za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini i u širem regionu", rekla je Nderitu.
 
Ona je posebno istakla stalno prisustvo poricanja genocida, koji predstavljaju uvredu ne samo za presude, već i za žrtve i preživele, koji se tako ponovo viktimizuju, prenosi Glas Amerike.
 
Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku, sa obrazloženjem da posle njegovog novog poraza, ovoga puta u UN, ne može da ostane na toj funkciji.
 
Đilas je istakao da 12 godina Vučić i njegovi mediji govore kako se on bori za Srbiju, kako ga ceo svet poštuje, kako je Srbija jaka, a porazi se nižu dan za danom.
 
Član Predsedništva pokreta Evropa sad Tihomir Dragaš izjavio je danas da u rezoluciji UN o Srebrenici nigde ne piše da su Srbi genocidan narod, "što znači da pojedinci konstantno manipulišu ovom osetljivom temom za unutrašnje političke potrebe i stranački rejting".
 
"Nedostatak doprinosa i konstruktivnih ideja za brzi razvoj Crne Gore pojedinci menjaju profitiranjem na ovim temama, što je degutantno. Svedoci smo ovih metoda u prethodnih više od 30 godina", naveo je Dragaš.
 
On je ukazao na to da, iako svesni da zemlja ima obavezu da poštuje sve međunarodne konvencije i sudove, određeni pojedinci pokušavaju da manipulacijama i izvrtanjem teza optuže vladu Crne Gore da im crta genocidni žig.
 
"Optuživati vladu Crne Gore, koja je jedina reagovala amandmanima na rezoluciju o Srebrenici i precizirala individualnu odgovornost, a birati reči prema onima koji nisu uradili ništa, govori o tome kakva je namera u ovom slučaju", konstatovao je Dragaš.
 
Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da će BiH sutra poslati protestnu notu svim državama koje su u Generalnoj skupštini UN u Njujorku glasale protiv rezolucije u Srebrenici.
 
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici dodatno štiti istina o Srebrenici, koja je jasno utvrđena sudskim presudama. Nikšić je ocenio da je Srebrenica "ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost".
 
"Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je, bez sumnje, ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniocima, zločincima i onom delu čovečanstva koji još ne zna razliku između dobra i zla", naveo je on.
 
Naveo je da se danas slični zločini dešavaju i u drugim delovima sveta, ističući da želi da "nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava".
 
Predstavnik Crne Gore u Ujedinjenim nacijama Damir Šabanović izjavio je danas da zvanična Podgorica podržava rezoluciju o uspostavljanju 11. jula kao Međunarodnog dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, navodeći da dokument nepogrešivo osuđuje veličanje ratnih zločinaca i akata genocida.
 
Šabanović je, u izlaganju pred Generalnom skupštinom UN, kojim se obrazlaže način glasanja, naglasio da Crna Gora prepoznaje značaj rezolucije i presude međunarodnih sudova koje ukazuju na genocid u Srebrenici, ali i odluku crnogorskog parlamenta iz 2021. godine da usvoji rezoluciju o Srebrenici.
 
Srpska lista poručila je da veći broj država koje nisu podržale rezoluciju govori da su napori predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se čuje istina i zaštite srpski narod imala odjeka širom sveta.
 
"Hvala vam uvaženi predsedniče što se ni za jotu niste povukli pred nasrtajima jakih, moćnih, licemernih i nemoralnih sila kojima zakon leži u topuzu i koje su po svaku cenu želele da svoju bruku, sramotu i nacističku prošlost prišiju hrabrom, nesalomivom i mnogo stradalnom srpskom narodu", navodi se u saopštenju.
 
Usvajanje u Generalnoj skupštini UN sramne Rezolucije o "Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" pokušaj je da se laž pretvori u istinu i time ponizi srpski narod, ocenio je danas predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.
 
On je istakao da je vrhunac licemerja da su predlagači rezolucije, kao i neki od kosponzora, odgovorni za smrt miliona ljudi i za neke od najvećih zločina u istoriji čovečanstva.
 
"Zato je važno podsetiti i nikada ne zaboraviti da su ratovi iz devedesetih godina prošlog veka nametnuti srpskom narodu i da su upravo Srbi najveće žrtve tih ratova i jedini narod koji je na ovim prostorima bio žrtva genocida. Podjednako je važno stalno insistirati i na jedinoj istinitoj činjenici - da u Srebrenici nije počinjen zločin genocida", poručio je Jovanović.
 
Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "gubitnik koji nanosi štetu nacionalnim interesima". 
 
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da potreban legitimitet nedostaje rezoluciji izglasanoj danas u Generalnoj skupštini UN u Njujorku kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
 
"Rezolucija o genocidu u Srebrenici jeste danas usvojena, ali odnos glasova u Generalnoj skupštini UN pokazuje da usvajanje ove rezolucije nema potreban legitimitet", napisao je Tadić na društvenoj mreži Iks.
 
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija izjavio je danas novinarima američkih medija u Njujorku da je rezultat glasanja Generalne skupštine UN o rezoluciji "sramotan za inicijatore jer je postignuta samo podela članstva" te organizacije.
 
"Mi smo unapred upozorili da usvajanje te rezolucije neće biti u skladu s konsensusom i da će podeliti članstvo", rekao je Nebenzija posle sednice.
 
Naveo je da je više država koje su glasale protiv ili nisu podržale rezoluciju, nego onih koje jesu.
 
Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da je usvajanje Rezolucije u Srebrenici odgovor zapadne zajednice na takozvani srpski svet koji promovišu Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i Miloš Vučević.
 
Vujović je agenciji Beta kazao da zapadna zajednica, odnosno zemlje Kvinte, udaraju Vučića po prstima i podsećaju na to da mora da disciplinuje Milorada Dodika (predsednik Republike Srpske - RS). 
 
"Rezolucija je i upozorenje da Srbija do septembra mora da uskladi svoju politiku sa spoljnom politikom Evropske unije (EU). Peščani sat će uskoro iscuriti, kao i strpljenje Zapada", naveo je on. 
 
Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pozdravilo je danas usvajanje Rezolucije o Srebrenici.
 
"Hrvatska svoje stajalište temelji na poštovanju međunarodnog prava. Međunarodni sud je još 2007. godine utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid", navedeno je u saopštenju hrvatskog ministarstva objavljenom na društvenoj mreži Iks (X).
 
Slovenija je opisala kao "istorijski trenutak" današnje usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), navodeći da je time potvrđena posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sećanju na žrtve genocida u tom mestu.
 
"Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, među čijim sponzorima je i Slovenija. Ovaj istorijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sećanju na dostojanstvo žrtava genocida, koji je odneo najmanje 8.372 života", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije na Iksu.
 
Predstavnica Mađarske pri Ujedinjenim nacijama kazala je da se usvojena Rezolucija o Srebrenici ne fokusira na stabilnost u regionu, već donosi nove podele.
 
"Mi želimo da se izgradi mir i prosperitet u regionu Zapadni Balkan i mi ćemo budno pratiti situaciju kako bi izbegli da se desi eskalacija bilo kakvih tenzija", navodi se.
 
Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da je današnje glasanje pokazalo da "većina planete ipak misli svojom glavom" i da "shvata da usvajanje rezolucije otvara nove jazove u BiH i regionu, a potencijalno i u celom svetu".
 
Predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je da je usvajanjem Rezolucije o Srebrenici Bosna i Hercegovina (BiH) vraćena trideset godina unazad, umesto da krene napred.
 
"Da li će Bošnjaci posle rezolucije živeti bolje? Neće! Da li će Srbi nakon rezolucije živeti bolje? Neće! Generacije su nam zarobljene u devedesetim godinama prošlog veka, dok čitav svet nezadrživo juri napred", navela je Trivić, saopšteno je iz NF.
 
Dodala je da je rezoluciju usvojio značajno manjinski broj zemalja članica Ujedinjenih nacija.
 
Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići je kazao da je današnje izglasavanje rezolucije Generalne skupštine UN dokaz da ratni zločini i zločini protiv čovečnosti ne mogu da se ignorišu ili zaborave uprkos vremenu koje prolazi.
 
Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović je večeras pozdravio izglasavanje u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.
 
"Pobedila je istina", napisao je kratko Bećirović koji je u Njujorku, na Fejsbuku.
 
 Potpredsednik Narodne skupštine i član pokreta "Mi - glas iz naroda" Jovan Janjić ocenio je da je taj dokument "bomba u temelju postojećeg međunarodnog pravnog poretka".
 
Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici nosi rizik da bude pogrešno protumačena i mogla bi da podrije napore usmerene ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, izjavio je danas ambasador Grčke pri Ujedinjenim nacijama (UN) Evangelos Sekeris.
Ministarka za brigu o porodici i demografiji Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da taj dokument samo produbljuju sukobe i podstiče destabilizaciju na Balkanu.
 
Ona je u pisanoj izjavi navela da 106 država nije glasalo za "sramotnu Rezoluciju", uprkos tome što su njeni sponzori lobirali i vršili pristisak na zemlje da podrže taj predlog.
 
"Njeni zastupnici i sponzori su uložili milione u lobističke grupe, vršili su nezamisliv pritisak na države, agitovali svim sredstvima za usvajanje rezolucije. Sve su to činili u borbi protiv male, ali junačke Srbije. I opet je daleko veći broj zemalja odbio da podrži ovaj politički dokument", kazala je Đurđević Stamenkovski.
 
Prema nenim rečima, današnji događaj je "pobeda slobodarskog srpskog naroda" i građani Srbije i Republike Srpske treba da budu ponosni.

Komentari 7

  • Akadem

    24.05.2024 08:40
    GREŠKA STIŽE GREŠKU!
    Sada kada je genocidna Nemačka optužila Srbiju za genocid u Srebrenici, naše vodstvo preti tužbom protiv Nemačke za genocide načinjene nad nama u Prvom i Drugom svetskom ratu. Možda nisu mogli zbog Tita. On se preselio 1980. godine, a naše vođe nikako da se sete da traže osuđivanje Nemačke i za nadoknadu načinjene štete od stotinak milijarde dolara i ubiveno oko milion građana Srbije i Jugoslavije. Za stradanja i štete Srbije od bombardovanja 1999. godine, Milošević je pokrenuo postupak pred Međunarodnom sudu, padom Miloševića, demokratska vladajuća klika, na čelu sa Zoranom Đinđićem, povukli su optužnicu protiv Zapada i sada nas taj Zapad označava za genocide. Predsedniče ne daj se! Nemačka u oba svetska rata je ubila iznad šezdeset miliona ljudi i nanela veliku materijalnu štetu Evropi. SAD u dvadesetom i dvadesetprvom veku samo desetak godina nije ratovala ubila je na milione nedužnih ljudi, tu spadaju Gadafi predsednik Libije i Sadat predsednik Iraka, koji su ubiveni na najmonstruoznim, zločinačkim i primitivnim načinom. Samo u Vijetnamu SAD su ubile dva miliona civila. Ispada da su najzločinačke države SAD, Nemačka i Engleska sada mirotvorci?
  • @Senka

    24.05.2024 07:21
    To na šta ciljate odavno se već desilo u Nemačkoj. Priznali zločine, izvinili se, u školi uče da je njihov narod činio zločine i niko, apsolutno niko, nigde ne veliča Hitlera i naciste. Tako ih uči njihova DRŽAVA. A nepomenik krije i potpomaže ratne zločince i prekraja istoriju da bi se sakrio od odgovornosti. Potpuno je nebitno da li je terminologija genocid ili ratni zločin, mislite li da je zločin nešto čime treba da se ponosite? Zločin je zločin i treba ga kazniti da se više nikada ne bi ponovio! A da ste pogledali tekst rezolucije, mogli ste saznati da srpski narod NIJE obeležen kao genocidan već samo oni koji su činili zločine. Nepomenik je tamo branio sebe i svoje šešeljoide koji su naređivali klanja i ubijanja i proterivanja jer se ovo odnosi samo na njih!
  • Deki

    24.05.2024 07:06
    Opozicija ćuti?
    Nije ovde problem u rezoluciji u Srpskom narodu i o osudi istog već u pojedincima na fotografiji sa ulicom Ratka Mladića. Za to se on borio narode moj. Jer je veličao čoveka koji je za ovo optužen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija