Državni institut sarađuje sa Koluvijom na ispitivanju konoplje: "Mi ga onako poznajemo, deluje okej"

Državni Institut za opštu i fizičku hemiju sarađuje sa Predragom Koluvijom, optuženim da je na imanju svoje firme "Jovanjica" organizovao uzgajanje 1,6 tona marihuane.
Ovo je za KRIK potvrdio direktor instituta Stevan Blagojević, koji je rekao da je Koluvija uključen u eksperimentalno ispitivanje konoplje i da u tome ne vidi problem.
 
"Nemam nikakvih problema sa njim. Znamo da mu se sudi, nismo mi ni advokati, ni sudije", naveo je on.
KRIK podseća da se Koluvija, kome se sudi za uzgajanje 1,6 tona marihuane na imanju "Jovanjica", pre dva dana pohvalio na društvenoj mreži X da je uključen u naučni projekat čiji je, kako je navedeno, koautor.
 
"Ovaj naučni projekat je zajednički poduhvat Instituta za fizičku hemiju u saradnji sa privrednim društvima 'Jovanjica Nova' i 'Superior'", napisao je Koluvija uz video u kojem, osim njega, govore direktor Instituta Stevan Blagojević i direktor i suvlasnik "Superiora" Nebojša Đinović.
Na pitanje KRIK-a kako je došlo do toga da državni institut sarađuje sa osobom kojoj se sudi za uzgajanje droge, Blagojević kaže da oni nemaju ugovor sa Koluvijinom firmom "Jovanjica Nova", već sa firmom "Superior". 
 
Navodi da je u pitanju eksperimentalno ispitivanje sorti konoplje koje su u vlasništvu "Superiora" i da se sve to radi na imanju ove firme.
 
Inače, kompanija "Superior" pominje se i u optužnici protiv Koluvije. Ova firma je za "Jovanjicu" gajila dve sorte konoplje, a tužilaštvo tvrdi da je taj posao bio paravan kako bi se stvorio privid da "Jovanjica" gaji industrijsku konoplju, a ne marihuanu.
 
Direktor Instituta nije jasno odgovorio koja je Koluvijina uloga u projektu.
 
"On se pojavljuje kao, ja ne znam, mi ga onako poznajemo. Nama deluje kao okej. To nije njegovo, to je imanje 'Superiora'. Sarađujemo, viđamo ga. On je slobodan čovek. Pozdravimo se. On nije hemičar, nemamo sa njim mnogo da diskutujemo", kaže Blagojević.
 
Kako je rekao za KRIK, oni su Koluviju upoznali pre nekoliko meseci, ali je "Superior" njihov partner.
 
"Mi sa Koluvijom nemamo nikakav ugovorni odnos. To je naučna ideja koja se razvija. Šta će biti, ne znam. Možda biljke pocrkaju za tri meseca. Ko zna kakva je sorta", navodi on.
"Nismo mi ni advokati, ni sudije"
 
O slučaju "Jovanjica", kako kaže, čitao je u medijima, ali "zaista ne razume ko je tu šta uradio".
 
U susretima sa Koluvijom na imanju "Superiora" ne vidi ništa sporno.
 
"Znamo da mu se sudi, nismo mi ni advokati, ni sudije. Šta će biti, mi mu želimo kao svakom čoveku sve najbolje", poručuje on.
 
Blagojević kao motiv da Institut učestvuje u projektu u koji je uključen i Koluvija navodi – nauku.
 
"Institut ima i pedagošku ulogu. Mi moramo i da pomognemo u raščišćavanju pojmova – to nikakve veze nema sa suđenjem, nije ta sorta, nije ta konoplja i uzorci, ovo je potpuna nova sorta i novi početak", kaže Blagojević.
 
Ističe da će Institut rezultate ispitivanja dati "Superioru".
 
"Ova sorta je upisana u registar Republike Srbije i sme da se gaji u Srbiji. Kada biljke porastu, ispitivaćemo sadržaj kanabinoida koji bi trebalo da u skladu sa sortom industrijske konoplje bude relativno nizak. Nas nauka uvek zanima. Mnogo pre Koluvije smo ispitivali i konoplju. Da se raščisti – jedno je marihuana, ovo je industrijska konoplja i to hoćemo da se raščisti. Bavimo se hemijom i to znamo da uradimo. To je jedini razlog – nauka", kaže Blagojević.
 
Razlika između industrijske konoplje i marihuane je u sadržaju psihoaktivne supstance THC – dok je prva legalna za gajenje, druga ima više THC-a nego što je zakonom dozvoljeno.
 
Koluvija inače u svojoj odbrani na sudu tvrdio je da je proizvodio isključivo industrijsku konoplju za šta je imao dozvolu, kao i da je u biljkama zbog vremenskih uslova i stresa kojem su biljke bile izložene skočio procenat THC-a – supstance koja marihuanu čini drogom.
 
U svojoj odbrani je tvrdio i da mu je policija na imanju "Jovanjice" podmetnula tonu marihune zbog koje mu se sudi.
  • Veljaš

    25.05.2024 09:12
    I ja sam pod stresom.
  • Le

    25.05.2024 07:57
    Za naučni projekat tone marihuane? Baš su smislili.
  • Lila

    25.05.2024 07:51
    A jeste li sigurni da već nije dobio subvenciju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija