Jurić: Svako šesto dete koje ode od kuće izmanipulisano i seksualno zlostavljano

Međunarodni dan nestale dece posvećen je podizanju svesti o tom problemu, ali i sećanju na nedavno Danku Ilić i nestalu decu širom sveta.
Jurić: Svako šesto dete koje ode od kuće izmanipulisano i seksualno zlostavljano
Foto: 021.rs
Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kaže za RTS da je svako šesto dete koje ode od kuće izmanipulisano i seksualno zlostavljano.
 
Prema podacima MUP-a, 2023. godine bilo je 1.525 prijavljenih nestanaka maloletnih osoba. Od toga 1.510 je uspešno pronađeno. Za petnestoro dece u tom trenutku još uvek se nije znalo gde se nalaze.
Kako naglašava, ova, 2024. godina je posebno značajna i posebno bolna za celo društvo.
"Značajno je zbog toga što je pokrenut sistem Pronađi me po prvi put u Srbiji i regionu. Sa druge strane, nestanak devojčice Danke Ilić koji još uvek nije do kraja razjašnjen, jer njeno telo još nije pronađeno", navodi Jurić.
 
Smatra da je to dodatna opomena i da mora mnogo više da se radi na tom problemu kako bi se takvi događaji sprečili što je više moguće.
 
Jurić napominje da je potrebno da se formira registar nestalih maloletnih osoba da bi se znali koji su razlozi za tako veliki broj odlazaka iz svog okruženja.
 
"To je jedan veliki problem. Takođe, kao porodice, moramo više da znamo i da upoznajemo svoju decu. Često i kada deca odlaze iz svojih okruženja, kada se vrate, mi ne razgovaramo o razlozima njihovih odlazaka i ne pridajemo pažnju tome", upozorava Jurić.
 
Naglašava da bez obzira na to što se deca uglavno vrate kući, svako šesto dete pokazuje da je izmanipulisano, da je otišlo od kuće i da je kasnije seksualno zlostavljano.
Međunarodni dan nestale dece obeležava se danas, 25 . maja.
 
Prema rečima Jasmine Krunić, koja je kordinatorka u organizaciji ASTRA, u proteklih 12 godina njihov servis podrške nestaloj deci, deci u riziku i njihovim roditeljima ili starateljima primio je oko 5.000 poziva. 
 
Zanimljivo je da gotovo polovinu tih slučajeva čine deca koja beže iz svojih porodica ili socijalnih ustanova zbog različitih razloga kao što su zanemarivanje, porodično ili vršnjačko nasilje
 
Podrška žrtvama trgovine ljudima
 
Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima: telefon: 063/610-590 ili sluzbazak@centarzztlj.rs
 
ASTRA - Nevladina oganizacija posvećenja iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije, naročito ženama i decom, kao i efikasnom potragom za nestalom decom: SOS telefon 011/7850000 ili 0800/101 201, koji je dostupan 24/7.
 
ATINA - Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja: Dežurni telefon: 061/63-84-071 E-mail: office@atina.org.rs
 
  • злица

    25.05.2024 13:17
    !
    Када су у питању малолетна лица,настала па нађена.Лица код којих су нађена било добровољно код истих или присилно задржана ,истражити и нај строже могуће казнити,јавно објавити.
  • Aleksandar

    25.05.2024 09:30
    Odgovor
    Nemoj ti sad da pričaš nešto kad te Vučić i Palma poklopili. Imao su dokaze, šta si glumio, trgovao sa Vučićem zarad tvoje funkcije koju su dobio od SNS Kradikala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija