Vučić: Nijedan budući predsednik Srbije neće ponoviti ono što sam izgovarao u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nijedan predsednik Srbije u budućnosti "neće ponoviti ono što je on izgovarao u Njujorku", na sednici na kojoj je izglasana rezolucija o Srebrenici.
"I posebno njima u lice. Nikada se to više neće dogoditi, to mogu unapred da vam kažem. Ja sam to mogao da uradim i mogao sam da budem hrabar zato što je iza mene bila Srbija, zato što sam znao da hoćete Srbiju koja ima obraz, a ne Srbiju koja se povlači pred onima koji hoće da je skrše", rekao je Vučić na predizbornom skupu "Čačak sutra", liste okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) za lokalne izbore u tom gradu.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je sa 84 glasa "za" Rezoluciju o uspostavljanju 11. jula kao međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici.
 
Protiv rezolucije je glasalo 19 država, dok je 68 bilo uzdržano. 
Protiv rezolucije je glasalo 19 država, dok je 68 bilo uzdržano. 
 
Kako je ko glasao?
 
BiH, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija i Slovenija bile su među 84 države koje su glasale za rezoluciju. Srbija je jedina iz regiona bila protiv.
 
Za rezoluciju su glasale Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bruneji, Bugarska, Kabo Verde /Zelenoortska ostrva), Kanada, Čad, Čile, Kolumbija, Kostarika, Češka, Danska, Džibuti, Ekvador, Egipat, Salvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gambija, Nemačka, Gvineja Bisao, Gvajana, Island, Indonezija, Iran, Irak, Irska, Italija, Japan, Jordan, Kuvajt, Letonija, Libija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malavi.
 
Glas za rezoluciju dali su i Malezija, Malta, Mauritanija, Mikronezija, Mijanmar, Holandija, Novi Zeland, Niger, Norveška, Pakistan, Palau, Poljska, Portugalija, Katar, Južna Koreja, Moldavija, Rumunija, Ruanda, San Marino, Saudijska Arabija, Senegal, Sijera leone, Singapur, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švajcarska, Tunis i Turska, Tanzanija,  kao i Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj, Jemen i Zambija.
 
Protiv rezolucije su glasali Antigva i Barbuda, Belorusija, Kina, Komorska ostrva, Kuba, Dominikana, Severna Koreja, Demokratska Republika Kongo, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Prinsipe i Sirija.
 
Od glasanja su se uzdržali predstavnici Alžira, Angole, Argentine, Jermenije, Bahama, Bahreina, Barbadosa, Benina, Butana, Bocvane, Brazila, Burundija, Kambodže, Kameruna, Kongoa, Obale Slonovače, Kipra, Dominikanske Republike, Ekvatorijalne Gvineje, Etiopije, Gabona, Gruzije, Gane, Grčke, Gvatemale, Gvineja, Haitija, Hondurasa, Indije, Jamajke, Kazahstana, Kenije i Kiribatija.
 
Nisu glasali ni predstavnici Laosa, Libana, Lesotoa, Madagaskara, Maldiva, Meksika, Mongolije, Mozambika, Namibije, Nepala, Nigerije,  Omana, Paname, Papua Nove Gvineje, Paragvaja, Perua, Filipina, Sent Kitsa i Nevisa, Svete Lucije,  Svetog Vinsenta i Grenadina, Sejšela, Slovačke, Solomonovih ostrva, Južnog Sudana, Šri Lanke, Sudana, Surinama, Tadžikistana, Tajlanda, Togoa, Trinidada i Tobaga, Tuvalua, Ugande, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vijetnama.
  • Voja

    29.05.2024 09:05
    NY
    To šta je on izgovarao u NY će koštati sve nas.Naravno da tako niko više neće nastupati.
  • Branko

    28.05.2024 17:38
    Daće Bog
    Daće Bog, pa u budućnosti nećemo imati notornu budalu, kriminalca i izdajnika za predsednika koji bi nam svaki dan donosio poraze i sramotu. Srbija nestaje, ovde skoro da ništa više nije srpsko osim huligana. Skoro sve je izgubljeno, prodato ili ukradeno.
  • JDP

    26.05.2024 10:41
    Diplomatski...
    Pa kom opanci, kom obojci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija