Izveštaj Evropola: Srbija "centar" za ukradene automobile

Evropska policijska služba Evropol objavila je izveštaj o najopasnijim evropskim kriminalnim mrežama i posledicama njihovih aktivnosti na tlu Evrope.
Izveštaj Evropola: Srbija "centar" za ukradene automobile
Foto: Pixabay
Kako piše KoSSev, trgovina drogom, organizovani imovinski kriminal, šverc robe i trgovina ljudima, glavne su "delatnosti" više od 800 kriminalnih mreža koje je Evropol identifikovao. U ovim mrežama dominantna je uloga kriminalaca iz Evropske unije, ali i sa Zapadnog Balkana.
 
Dok se Srbija definiše kao centar za "modifikaciju ukradenih vozila kako bi im se dao novi identitet radi dalje prodaje", Albanci su na mnogim od 60 stranica dugog izveštaja identifikovani kao "ključne figure" u kriminalnim mrežama koje su uglavnom aktivne u trgovini kokainom, heroinom i kanabisom, odnosno istaknuti kao aktivni u drugim oblicima kriminala.
Takođe, u višenacionalnim kriminalnim grupama sa Zapadnog Balkana, Srbi se posebno ističu kao državljani više zemalja.
 
Objavljen kao deo Procene opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala Evropske unije (SOCTA) 2021, izveštaj baca svetlo na, kako je okarakterisano, sveobuhvatnu pretnju koju kriminalne mreže predstavljaju unutrašnjoj bezbednosti država članica EU.
 
Pod nazivom "Identifikovanje najopasnijih kriminalnih mreža", ovaj izveštaj označava prvu sveobuhvatnu analizu karakteristika koje određene kriminalne aktere čine izuzetno opasnim.
Srbija "centar" za ukradena vozila
 
Evropol je takođe registrovao i 73 najznačajnijh kriminalnih mreža koje se bave organizovanim imovinskim kriminalom, uglavnom provalama i krađama – (33) i motornim vozilima (19) i to kao jedinom osnovnom delatnošću.
 
Zemlje koje su najviše pogođene mrežama koje vrše provale i krađe su Francuska, Italija, Malta, Portugal i Španija. Najzastupljenije nacionalnosti u ovim mrežama su Hrvati, Gruzijci, Italijani i Rumuni. Mreže su opisane ili kao klanovske/porodične mobilne organizovane kriminalne grupe ili kao lopovi.
 
No i među njima postoje mreže koje se bave i drugim vrstama imovinsko krivičnih dela, poput toga da žrtve prisiljavaju na kriminal ili i one rasturaju narkotike. Osim ključnih ljudi koji predvode ove vrste kriminalnih mreža, uloga skauta se smatra kritičnom u mnogim od njih.
 
Zemlje koje su najviše pogođene kada je u pitanju krađa vozila su Nemačka, Poljska, Portugalija i Srbija.
 
"Naročito se čini da je Srbija centar za modifikaciju ukradenih vozila kako bi im se dao novi identitet radi dalje prodaje", navodi se, prenosi KoSSev.
 
Inače ove kriminalne mreže su često sastavljene od državljana Nemačke, Italije, Rumunije, Srbije i Ukrajine. Mreže su obično hijerarhijski ustrojene, sa jasnom podelom zadataka i sveobuhvatnom kontrolom nad ovim kriminalnim procesom.
 
Ključni članovi i sa Zapadnog Balkana
 
U izveštaju je registrovana 821 aktivna kriminalna mreža u kategoriji onih koje predstavljaju najveću pretnju za EU.
 
Od broja aktivnih mreža, njih 295 (36%) bave se trgovinom narkoticima, a od ovog broja njih 147 (50%) se, pored trgovine narkoticima, bave i drugim vrstama kriminala; na ukupan broj, 18% čine kriminalne organizacije koje se bave sa više vrsta kriminala; 48 (6%) čine organizacije koje se bave krijumčarenjem migranata; 63 organizacije (8%) se bave organizovanim imovinskim kriminalom; 36 organizacija (4%) trgovinom ljudi; sajber kriminalom 9 organizacija (1%); 85 organizacija (11%) nekom drugom vrstom kriminala.
Prema proceni, 76% njih je aktivno u od dve do sedam zemalja istovremeno. Sa više od 25.000 identifikovanih pojedinaca, 112 je različitih nacija.
 
Od toga, 68% kriminalnih mreža sadrži pripadnike više nacionalnosti.
 
Glavne nacionalnosti su Albanija, Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Španija, Turska i Ukrajina. Većina kriminalnih mreža se sastoji od državljana EU i onih koji nisu iz EU.
 
Postoje kriminalne mreže koje su sastavljene od pojedinaca, odnosno ključni članovi koji dolaze iz susednih zemalja.
 
Više čitajte na sajtu KoSSev.
  • /

    25.05.2024 22:59
    /
    i onda jos udba podigne cene polovnih automobila
  • Dejan

    25.05.2024 20:32
    Dil
    serbij je dozvolio da maznut auto uvedete za 300 e u legalan sistem ! Nije to srbijanska policija uradila za vas obicne smrtnike nego za lopove ! Za vas su spremili razne ateste,folije,plinove i ostala ,,prepravljanja,,
  • Saska

    25.05.2024 19:50
    Diler ili lopov
    Ko kontrolise nase auto trgovce polovnih vozila??? Vrapci na grani znaju imena, onih koji se bave kradenim vozilima u nasem gradu vec decenijama, dok policija zmuri. Imaju auto kuce u EU a ovde vozila prodaju na ime kupca. Laziraju podatke, izbegavaju porez i ostala davanja, kupce dovode u zabludu. Cesto vozila prodaju policijskim i carinskim sluzbenicima na pocek i jeftinije, kako bi prikrili trag svojih kriminalnih radnji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija