Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

Parlamentarna skupština NATO danas je u Sofiji prihvatila preporuku za unapređenje statusa Kosova sa člana posmatrača na pridruženog člana.
Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO
Foto: Beta/AP
To je objavio program na albanskom Radija slobodna Evropa (RSE).
 
Većina zemalja glasala je za, jedan glas je bio protiv, a 14 zemalja je bilo uzdržano.
Delegacija Skupštine Srbije je dan ranije pismom zatražila od Parlamentarne skupštine NATO da se status Kosova ne unapređuje.
 
Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od NATO, ali služi kao važna veza između NATO i parlamenata zemalja članica.
Sastoji se od 281 delegata iz 32 zemlje članice NATO. Pored njih, u aktivnostima PS NATO učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.
 
Pridruženi članovi, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina, mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine.
 
Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.
  • Poglavlje 35

    27.05.2024 21:14
    Aco drugosrbin je propast za Srbiju
  • Bojan

    27.05.2024 16:11
    @Katastrofa

    Ovo je smešno, pa vas briksovaca po gradovima ima taman da bus napunite.
  • Džeki

    27.05.2024 15:05
    Kopija 1. lige
    Kako Li će tek sad naša braća Bugari da nam štampaju pasoše preko veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.