Prosvetni sindikati: Nova Vlada ignoriše zahteve za prijem u vezi sa rešavanjem problema

Reprezentativni prosvetni sindikati upozorili su danas da nova Vlada Srbije ignoriše zahteve za prijem u vezi sa reševanjem problema u obrazovanju, na način predviđen Protokolom od 12. oktobra 2023.
Prosvetni sindikati: Nova Vlada ignoriše zahteve za prijem u vezi sa rešavanjem problema
Foto: Pixabay
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) prenela je u saopštenju da se Vlada Srbije, tim protokolom, obavezala da će "u jasno definisanim vremenskim rokovima rešiti nagomilane probleme u obrazovanju".
 
Konkursi za zaposlene u obrazovanju sa nepunom normom, koji već duže od deceniju čekaju na prijem u stalni radni odnos i dalje nisu odobreni od strane Komisije Vlade, iako je dokumentacija dostavljena početkom ove godine, piše u saopštenju.
Smanjenje obima administracije nije realizovano u potpunosti, a bliži se kraj školske godine, navodi se i dodaje da je rok za ove izmene bio mart 2024. 
 
Izjednačavanje početne plate nastavnika sa republičkim prosekom nije započeto i trenutno zarada nastavnika početnika u prosveti je manja od republičkog proseka za oko 10 odsto, navodi se.
Naveli su da se Vlada Srbije obavezala da će aktivno, u toku 2024. raditi na izmeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama, te dodali da izmene nisu ni započete.
 
"Predlog teksta izmena i dopuna Krivičnog zakonika nije dostavljen, iako je dogovor na sastanku sa ministrom pravde i prosvete postignut i o tome obaveštena javnost", navodi se.
 
Rokovi za sve navedeno "ili uveliko traju ili su prošli", upozorili su i najavili da će zbog nereagovanja nadležnih, u četvrtak 30. maja održati konferenciju za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, gde će saopštiti naredne korake.
 
Uz SPRS, iste stavove imaju i Sindikat obrazovanja Srbije, Nezavisni sindikat i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.