Varadi: Najava Sarajeva da će rezolucija poslužiti za reviziju presude je pucanj u prazno

Najave Sarajeva da će rezolucija o Srebrenici poslužiti za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi BiH protiv Srbije i naplatu "ratne odštete" je "pucanj u prazno".
To je izjavio stručnjak za međunarodno pravo Tibor Varadi.
 
Varadi je izjavio za Večernje novosti da Rezolucija o genocidu u Srebenici, usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nije osnov za reviziju, jer se zasniva na odlukama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.
Te odluke utvrđuju odgovornost pojedinca i potvrđuju i to da država Srbija nije odgovorna za genocid, naglasio je Varadi, bivši član tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.
 
Prema njegovim rečima, član 61 Statuta Međunarodnog suda pravde definiše da osnov revizije nisu nove, već novootkrivene činjenice koje su postojale za vreme donošenja odluke, ali nisu bile poznate.
"Rezolucija nije novootkrivena, već nova činjenica. Takve činjenice nisu relevantne", rekao je Varadi i dodao da se revizija može podneti najkasnije u roku od deset godina od dana donošenja presude, a ona je doneta 2007. godine.
 
BiH je pokušala da podnese reviziju u poslednjem času 2017. godine, ali je taj zahtev odbačen, rekao je Varadi i dodao da je vreme da se sa terena sporova pređe na teren dobrosusedskih odnosa.
 
"To podrazumeva i odavanje dužnog poštovanja žrtvama sukoba devedesetih godina. Treba da se prihvati i dignitet žrtava nedela u Srebrenici", dodao je Varadi. 
  • Jelena

    29.05.2024 14:06
    Bravo
    Bravo profesore, treba narodu objasniti jednostavno i razumljivo. Hvala.
  • Ташоли

    29.05.2024 12:14
    У поретку "заснованом на правилима" никакве правне регуле не важе, ако се не уклапају у правила, односно интересе и намере тзв. "Запада".
  • Ns

    29.05.2024 11:32
    Klosari koji samo gledaju gde ce da se ogrebu za novac umesto da nesto nauce da rade!
    Vekovima su najgora rupa Evrope!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.