Proneveren novac iz gradskog budžeta završio na Kipru

Polovina od 14 miliona dinara, koliko je pred kraj mandata bivše gradonačelnice Maje Gojković plaćeno beogradskom preduzeću "Trejler kompani" za održavanje nikad održane manifestacije "Na lepom plavom Dunavu", završilo je na Kipru.
Proneveren novac iz gradskog budžeta završio na Kipru
Foto: 021.rs

U Novom Sadu je krajem juna 2008. godine, trebalo da se održi trodnevna manifestacija pod nazivom "Na lepom plavom Dunavu". Između ostalog, najavljeno je spektakularno izvođenje kantate "Karmina Burana", te nastup Bečke opere.

Iz dokumentacije u koju je 021 imao uvid, vidi se da je bivša gradonačelnica Maja Gojković, 11. aprila 2008. godine, samo sedam dana nakon što je "Trejler kompani" zatražio pare iz gradskog budžeta, prihvatila da Grad bude pokrovitelj manifestacije. Potom su ugovor o saradnji potpisali direktor Trejlera, Petar Vukašinović i tadašnja načelnica gradske Uprave za kulturu, Tijana Pavlov.

Gradska vlast nije tražila krivičnu odgovornost

Manifestacija je navodno dva puta odlagana zbog lošeg vremena, a jednom zbog sprečenosti umetnika da nastupe. Kako je postalo izvesno da nikada neće biti održana, a pare vraćene u budžet, Gradsko javno pravobranilaštvo se nekoliko meseci od promene vlasti 2008. godine i odlaska Maje Gojković s mesta gradonačelnice, obratilo Trgovinskom sudu. Ni nakon pravosnažne presude do novca se nije moglo doći, jer sa računa beogradskog preduzeća nije imalo šta da se isplati.

Sadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom, Igorom Pavličićem, nije insistirala na utvrđivanju krivične odgovornosti u ovom slučaju, a kada smo ih pitali zbog čega, kratko i pismeno nam je iz kabineta gradonačelnika odogovoreno - da je to pitanje u nadležnosti pravosudnih organa, policije i tužilaštva. Ipak, tim organima tada se nisu udostojili da prijave slučaj, iako je to obaveza svakog ko ima saznanja o izvršenju krivičnog dela.

Nije zaključen ugovor s Bečkom operom

Nakon insistiranja 021 da se ovaj slučaj rasvetli, novosadska policija je pre godinu dana pokrenula istragu, ali do danas odgovornost za nestanak 14 miliona dinara nije utvrđena. Sporosti u rasvetljavanju ovog slučaja od tada, navodno je najviše doprineo Interpol, posredstvom kojeg je novosadska policija pokušala da sazna da li je "Trejler kompani" uopšte ugovorio posao s Bečkom operom.

Kako nam je rečeno u Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala novosadske policije, iz Beča je prvo stigao odgovor da aktuelni direktor opere nikada nije kontaktiran povodom organizovanja manifestacije "Na lepom plavom Dunavu". Na odgovor na pitanje - da li je iko u toj instituciji ugovarao posao s beogradskim preduzećem, čekalo se više meseci i na kraju je utvrđeno da je ponuda o održavanju manifetacije stigla u Beč, ali da posao nikada nije zaključen.

Pare završile na Kipru, slede krivične prijave

Policija je utvrdila da je polovina od 14 miliona dinara potrošena, trag druge polovine odoveo ih je do računa na Kipru i sada s tamošnjom policijom pokušavaju da utvrde o čijem je računu reč, te da li je i taj deo potrošen. Policija je istragom, u vezi sa ovim slučajem, obuhvatila i beogradsku "Komunu", čiji je račun poput računa Trejlera blokiran, te menadžera Maksu Ćatovića.

Ispitani su pojedini bivši i sadašnji gradski funkcioneri, a kako nezvanično saznajemo, neke od njih u policiji nameravaju da terete zbog prikrivanja krivičnog dela. Glavnim akterima se pak spremaju krivične prijave za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Ipak, to i dalje ne znači da će bilo ko otići u zatvor zbog toga što je gradski budžet, samo u jednom slučaju, olakšan za 14 miliona dinara, za koje se 2008. godine moglo kupiti za otprilike petinu više evra nego danas, odnosno oko 175.000 evra.

Naš izvor kaže da prepreku tome može da predstavlja blaga kaznena politika novosadskog suda. Kao primer, navodi slučaj u kojem je za utaju poreza od tri miliona dinara u Leskovcu, izrečena kazna zatvora, dok je za višestruko veći iznos u Novom Sadu izvršilac krivičnog dela kažnjen uslovno.

Novac neće biti vraćen u gradski budžet

Takođe, čak i da se afera "Lepi plavi Dunav" u potpunosti rasvetli, 14 miliona dinara neće biti vraćeno u gradski budžet. "Trejler kompani" je društvo s ograničenom odgovornošću, što znači da Petar Vukašinović, za poslovne poteze ne odgovara ličnom imovinom.

Zakonska regulativa omogućava zaplenu imovine u slučaju organizovanog kriminala, ali 14 miliona dinara za to nije dovoljan iznos, niti se u slučaju "Lepog plavog Dunava" može dokazati hijerarhija kriminalne grupe.

  • Serpiko

    16.03.2012 12:40
    @Predrag
    "Da je Maja ostala, sama bi završila stvar, DO KRAJA". Sva sreća pa nije ostala DO KRAJA, kako ti kažeš. Pare na Kipru, a ti braniš Maju. Izgleda da si suviše mlad i zelen čim nisi upućen šta znači kada neko sklanja pare na Kipar.
  • VUK

    16.03.2012 10:07
    SRAMOTA
    Kako je moguce da ista osoba posle pronovere 14 miliona dinara iz budzeta za vreme Maje bude postavljena za načelnika i za vreme Demokratske stranke. Ljudi, pa kako je moguće da posle afere od 14 miliona dinara istu tu načelnicu ponovo stavimo za načelnicu. Da li je ona toliko ograničena da za vreme svake vlasti sve gluposti potpisuje samo da bi ostala na funkciji, ili je u pitanju nesto drugo. Pa kada je bila tako dobra Tijana Pavlov kao načelnica Uprave za kulturu gde nije mogla da vodi upravu ni sa 6 zaposlenih, kako moze da vodi upravu sa 100 zaposleni. Demokrate gde vam je kadar. Ako je to Tijana, onda ćete sigurno dobiti izbore..
  • Ljuska bez kikirikija

    16.03.2012 08:41
    Ma meni to nesto sitno para da maja padne za samo 14 miliona i to jos dinara....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti