Zima u proleće, a voćari strepe: Kako zaštititi kajsiju i šljivike?

Prolećni sneg i zimske temperature mogle bi drastično da umanje rod voća u Srbiji.
Zima u proleće, a voćari strepe: Kako zaštititi kajsiju i šljivike?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kajsiji se to već dogodilo. Stručnjaci preporučuju sredstva za zaštitu, ali pčelari upozoravaju da vode računa da time ne ugroze pčele, kojima takođe ne odgovara zima u proleće.
 
Strepe voćari u Milutovcu zbog najave mrazeva i snega, mogli bi da im oberu tek rascvetale šljivike. Zato ne sede skrštenih ruku.
"Šta to znači, to znači pravo prskanje, prskanje kad je monilija u pitanju, i još jedno prskanje protiv monilije, i ako Bog da preživimo tu nedelju i ponedeljak, nadam se da će kompletan plod stenleja da opstane i da ostane", kaže Milorad Pantić, voćar iz Milutovca. 
 
Međutim, glavni oprašivači pčele u prolećnu sezonu ulaze sa desetkovanim društvima tokom zimovanja. Pčelari kažu da su zbog hladnog vremena i kiše pčele ljute, piše RTS.
 
Veoma loše utiče na raspoloženje pčela, jer one osećaju prirodu, a ne mogu da uzmu sve ono što je potrebno za njihov razvoj u ovom prolećnom razvoju. Mi još nismo sigurni koliki će ti gubici biti, ali ovom prilikom pčelari u Srbiji, čak i u regionu su konstatovali da je pedeset do šezdeset posto društava izgubljeno", kaže Miloš Pekić, predsednik društva pčelara "Matica" iz Požege.
Zbog toga stručnjaci preporučuju upotrebu preparata koji ne štete pčelama, a ujedno da zaštite voćne kulture od zimskih temperatura u proleće.
 
"Preparati na bazi aminokiselina, mikroelemenata i algi koji nakon mraza mogu da pomognu uspešnom oporavku, naročito tek zametnutih plodova", kaže Momir Nedić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Kruševac.
 
Sandra Miletaković, savetodavac za zaštitu bilja PSSS Kruševac, preporučuje i tretman nekim od preparata na bazi bakra ili bakterija u cilju suzbijanja bakteriozne plamenjače jabučastog voća.
 
Proizvođači se uglavnom pridržavaju integralnog koncepta zaštite, koji je prelaz između konvencionalnog i organskog, kažu u Institutu za voćarstvo.
 
Međutim, prolećni mraz je već obrao kajsije, u velikoj meri i breskve, višnje, trešnje. Umanjiće i rod šljiva, verovatno i malina. Ali najveći problem je zapravo kako opstati na tržištu.
 
"Zbog tih nekih naših grešaka, zbog pogrešnog marketinga, zbog izostanka marketinga i svih tih stvari, konkurentske zemlje su zauzele našu poziciju i to dodatno pogoršava situaciju", kaže dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.

A uz vremenske i druge neprilike, organska malina iz Srbije našla se i na udaru povećanih američkih carina. Ipak, njena najveća zaštita je to što je deficitarno voće na svetskom tržištu.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

ANKETA: Pita li se Đuro išta?

Premijer Đuro Macut našao se u centru pažnju. Ne zato što je nešto uradio, već zato što Aleksandar Vučić nije zadovoljan zalaganjem u Vladi Srbije.

Uhapšen osumnjičeni za teško ubistvo u Zemunu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su A. I. (24) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo.