Crkva tuži Petnicu zbog tri metra zemlje

Crkvena opština Petnica Eparhije valjevske pokrenula je sudski spor protiv Istraživačke stanice Petnica, zbog spora oko zemljišta.
Crkvena opština Petnica Eparhije valjevske pokrenula je sudski spor protiv Istraživačke stanice Petnica, zbog spora oko zemljišta.

Crkva u tužbi tvrdi da joj je prilikom pravljenja prilaznog puta za istraživačku stanicu uzurpirano tri metra zemljišta, čija je tržišna vrednost najviše 2.000 evra. Kako kaže protojerej Mitar Milovanović, istraživačka stanica je svojevremeno, praveći prilazni put, porušila ogradu crkvene porte i uzurpirala deo objekta crkve.

"Osim rušenja ograde, uzurpirano je i zemljište u širini od tri metra. Mi smo na poslednjem ročištu u sudu pristali na odlaganje jer želimo da se ponovo za pregovaračkim stolom nađu predstavnici eparhije, gradskih vlasti i istraživačke stanice. Do sada su se svi razgovori svodili na želju da crkva pokloni svoje, a da joj niko čak ne kaže ni hvala", kaže Milovanović.

U istraživačkoj stanici kažu da je promenom zakona od 1. januara 2011. njihova imovina prešla u vlasništvo države i lokalne samouprave. "Vlasnik postojeće i imovine koja je eventualno sporna je grad Valjevo i samo gradske vlasti o tome mogu da pregovaraju sa crkvom", kaže direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić.

Juče su o ovome razgovarali gradonačelnik Zoran Jakovljević i episkop valjevski Milutin i zakazali nove razgovore za sledeću nedelju.

O promeni "adrese" na kojoj bi trebalo da traži naknadu, Crkvena opština Petnica je obaveštena još u aprilu 2011. Crkvena opština je predložila da joj grad isplati odštetu, ali je Gradsko veće to odbilo.

  • pop

    10.11.2012 22:53
    i.dioti
    za vas je stvarno bolje da mislite da kad zavrsite zivot na ovom svetu,ono nastane crna slika kao kad se ugasi tv...al nazalost moram da vas razocaram,postoji i ognjena reka i sta ti ja znam sta sve jos...nevernici glupavi,na sta li vama lici zivot jadan???
  • asdf

    10.05.2012 22:42
    more...
    crkva dabogda!!!
  • LALA

    30.04.2012 12:14
    DNO
    Po ko zna koji put smo svedoci halapljivosti popova. Ne interesuje njih ni to sto tamo nasa najbolja deca dolaze da se obrazuju... DAJ PARE POPU , MAKAR NEMAO ZA KLOPU !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.