Novosadska deca razbojnici

Najčešća krivična dela koja izvršavaju maloletnici u Novom Sadu su krađe i zloupotreba droge, kaže rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije, Nenad Erdeljan.

Najčešća krivična dela koja izvršavaju maloletnici u Novom Sadu su krađe i zloupotreba droge, kaže rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije, Nenad Erdeljan.

Prema njegovim rečima, najbrojnija grupa izgrednika su dečaci od 16 do 18 godina, koji su skloni nasilju i pri izvršenju krivičnih dela koriste, kako pesnice, tako i oružje.

"Najčešće je reč o maloletnicima muškog pola, koji se udružuju u neformalne grupe i na taj način vrše krivična dela, najčešće na otvorenom prostoru, mada su dosta zastupljeni i fizički obračuni u zatvorenim prostorima, gde se neretko koristi oružje", kaže Erdeljan.

Kako je on naveo, maloletnici počine oko deset odsto od ukupnog broja krivičnih dela na teritoriji Novog Sada, a, zabrinjava činjenica da se često dešava da roditelji brane svoje dete i staju na stranu maleletnog kriminalca.

"Roditelji često dolaze sa stavom "nije to moje dete moglo da uradi", što je vrlo opasno. Roditelji po zakonu odgovaraju za krivična dela zapuštanja dece, a imaju i obavezu da plate materijalnu štetu ukoliko je do iste došlo", naglašava Nenad Erdeljan.

Što se tiče mlađih maloletnika, dece koja prosjače i čine druga krivična dela, naš sagovornik kaže da je primarno da se ta deca smeste u Dečju sigurnu kuću, a protiv roditelja se pokreće krivični postupak.

"Najvažnije je da se ta deca smeste u Sigurnu kuću, a protiv roditelja pokrećemo prekršajne i krivične prijave, koje obuhvataju zlostavljanje dece, teranje na prosjačenje, pa i trgovinu decom", kaže Erdeljan za naš radio.

U odnosu na prethodne godine, zabeležen je blagi porast maloletničke delikvencije i vršnjačkog nasilja, a među njima je najzastupljenije razbojništvo, naime, čak 120 slučajeva ovog krivičnog dela u 2009. su počinili upravo maloletnici samo na teritoriji Novog Sada.

  • 30.03.2010 13:14
    MIslim da je krajnje vreme da se u škole uvede predmet Kultura življenje. U okviru predmeta bi se govorilo o značaju ljudskih zajednica, o pravima i obavezama pojedinaca, o posledicama pojedinih postupaka i ponašanja, u okviru predmeta moglo bi se govoriti o roditeljstvu, pravilnom vaspitanju dece, otvarala bi im se svest o značaju obrazovanja, podsticali bi se da odgovorno razmišljaju o svojoj budućnosti. Deca su ovde zbog neodgovornog ponašanja "odraslih" dezorjentisana i bahata, a nisu dovoljno iskorišćeni njihovi zdravi potencijali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija