Radnički isti i deceniju kasnije

Novosadski otvoreni univerzitet se deset godina posle požara i dalje nalazi na privremenoj lokaciji u Radničkoj 20.  
Novosadski otvoreni univerzitet se deset godina posle požara i dalje nalazi na privremenoj lokaciji u Radničkoj 20.

Ova ustanova je dugo bila lider u neformalnom obrazovanju, organizujući prve škole stranih jezika i kompjutera, kulturne događaje i različite stručne kurseve. Univerzitet se svim ovim bavi i danas, ali rukovodstvo ističe da to radi u potpuno neadekvatnim uslovima.

Pored težnje da se Novosadski otvoreni univerzitet sačuva i nastavi rad, rukovodstvo već godinama pokušava da pokrene obnovu svoje nekadašnje zgrade uništene u požaru. Posle požara, ovoj ustanovi je isplaćeno dva miliona maraka na ime osiguranja. Iako su tim novcem mogle da se kupe nove prostorije, Univerzitet je od Skupštine grada dobio preporuku da pare uloži u obnovu zgrade.

Direktor ove ustanove, Mirko Karakaš, kaže da je dva miliona maraka potrošeno na projektnu dokumentaciju, raščišćavanje, protivpožarne stepenice i liftove koje je nemoguće montirati. "Između redova se moglo pročitati da će grad obezbediti nedostajuća sredstva, jer se znalo već u tom momentu da sredstva od dva miliona maraka neće biti dovoljna. Ona su dobijena samo za izgorelih šest spratova, a neophodno je da se uradi rekonstrukcija kompletne zgrade", rekao je on.

Pre tri godine, gradska vlast je jednostrano vratila osnivačka prava Novosadskom otvorenom univerzitetu, zbog čega je ova ustanova pokrenula tužbu protiv tadašnje vlasti. Postupak je i dalje u toku.

O promeni vlasništva saznali iz medija

Ove godine, zbog neizmirenih dugovanja, desetina prostora u nekadašnjoj zgradi Univerziteta prešla je iz vlasništva "Dnevnik holdinga" u ruke Grada. Kako Karakaš kaže, on je za ovo saznao iz medija. "Sve što se događalo početkom ove godine, mi saznajemo iz medija. Ako neko postaje suvlasnik kuće s vama, red je da vas o tome obavesti", kazao je on.

Iako je ovaj korak učinio pitanje izgorele zgrade podjednako zanimljivim i za Grad i za Univerzitet, u Gradskoj kući je rečeno da se obnova ne može očekivati pre 2011. godine. Međutim, Karakaš ocenjuje da ne postoji nijedan razlog da Univerzitet i posle decenije mora da čeka još.

"A zašto ne 2010. godine? I ako ćemo krenuti te 2011, valjda je krajnje vreme da sednemo i da se dogovorimo šta će ova kuća raditi do tada, da li ćemo plaćati ovaj poslovni prostor, da li ćemo dobiti neka sredstva i kako ćemo to početi do 2011. godine", smatra on.

U pismima koje je 2008. godine Univerzitet uputio Gradu, postavljaju se pitanja da li Grad namerava da obnovi zgradu u Vojvođanskih brigada, vrati sebi osnivačka prava i da li je moguće vansudsko poravnanje u sporu pred Trgovinskim sudom. Takođe, zahteva se da se oformi stručni tim kako bi se postigao dogovor vezan za ova pitanja. Prema Karakaševim rečima, odgovori nisu stigli do danas.

Sudski postupak još traje

Sudski postupak protiv vlasnika televizije ''Duga'', Dušana Morače, optuženog da je odgovoran za izbijanje požara na Radničkom univerzitetu, još nije završen. Iako je pre dve godine presuđeno da Morača nije kriv,  Okružni sud je predmet vratio na novo suđenje. U optužnici se navodi da je požar najverovatnije prozrokovala oprema u studiju ove televizije, budući da se o njoj nije vodilo dovoljno računa.

U požaru, koji je izbio u popodnevnim satima 6. aprila 2000. godine, poginula je Milica Prostran, zaposlena u televiziji ''Duga''. Povređeno je još šestoro ljudi koji su radili u firmama smeštenim u zgradi. Tada su potpuno uništeni prostorije i oprema Radija 021, TV ''Melos'', Radija ''Signal'', dopisništava beogradskog dnevnog lista ''Danas'' i TV Crne Gore, kao i drugih firmi čija su sedišta bila u zgradi.

  • tNt

    07.04.2010 06:31
    a prethodna vlast...
    ...je napravila korak dalje. Unistila je i ono malo sto je NOU imao uvaljujuci ovu instituciju u dugove od preko 40 miliona dinara kroz nepovoljne kredite, dovodjenjem nestrucnog kadra da vodi ovu instituciju itd...
  • sosa

    06.04.2010 23:34
    dosetili se
    pokupili pare od osiguranja
    dobili pare za obnovu
    pokupli prozorska okna
    oluke
    radijatore
    stolice
    klupe
    aliminijumske simsove
    gelendere
    wc opistoseni
    sve lepo uvaljano
    dodatna zarada
    i sta kao nekom se sad isplati da sredi radnicki kako treba
    pa vise se isplate skrnavljenje parkova kugle stubici behatoni popravke patosa na spesnu dok krov prokisnjava...
  • Nostalgija

    06.04.2010 22:31
    Ovde sam naucio Engleski i Pomalo Nemacki (:

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija