Traže zabranu izvoza žitarica

Proizvođači hrane za životinje zatražili su da se zabrani izvoz žitarica, uz obrazloženje da u svetu, pa ni kod nas, zbog suše nema dovoljno sirovina za proizvodnju stočne hrane, pa će u suprotnom doći do pokolja stočnog fonda, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).
Proizvođači hrane za životinje zatražili su da se zabrani izvoz žitarica, uz obrazloženje da u svetu, pa ni kod nas, zbog suše nema dovoljno sirovina za proizvodnju stočne hrane, pa će u suprotnom doći do pokolja stočnog fonda, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Zbog posledica suše i prepolovljenog roda svih poljoprivrednih kultura, pre svega, sirovina za proizvodnju hrane za životinje, predlažemo Vladi Srbije da hitno donese odluku o zabrani izvoza žitarica, zaključeno je na sastanku Grupacije proizvođača hrane za životinje Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS.

Zabrana, kako se ističe, pre svega, treba da se odnosi na kukuruz, soju, suncokret, ali i na pšenicu.

Pored toga, potrebno je da PDV u ovoj delatnosti bude na nivou od osam odsto, kako bi se bar donekle ova oblast uskladila sa realnim stanjem na tržištu.

Na taj način se pomažu i farmeri, pa se stabilizuje stočarska proizvodnja, koja je dovedena na rub propasti, ističe se u saopštenju.

Proizvođači hrane za životinje su istakli da posle liberalizacije svih proizvoda sa EU od 2014. Godine stočarstvo dolazi u još težu situaciju, a kako bi objasnili težinu problema, zatražili su i hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede u Vladi Srbije Goranom Kneževićem.

  • Poljoprivrednik

    15.08.2012 04:55
    Nisu svi na istom gubitku
    Ovaj predlog nije baš koristan jer će ako se usvoji, ratari biti na još većoj šteti nego do sada pošto će cena žitarica čiji je rod podbacio za 50% ,pasti pa će još manje zaraditi,a pomoć siromašne naše države neće biti Bog zna kakva.S druge strane stočari su i pre ove suše bili u problemu sa cenama žive stoke i počeli sa klanjem svog stada pa im ova mera neće mnogo pomoći a ratarima će doneti veću štetu nego njima korist.Dakle ovom merom će uništiti jedne (paore)da bi smanjili već postojeći gubitak drugih (stočari)
  • nece moci

    14.08.2012 20:03
    Potpisivanjem SSP-a nije vise moguce zabranjivati uvoz ili izvoz. Komunizam je prosao opredelili smo se za trzisnu privredu i krajnje je vreme da se konacno tako i ponasamo. Stocari imaju pogodnosti prilikom zakupa drzavnog zemljista i ne mogu ocekivati da zaradu grade na ledjima ratara koji stetu od suse mogu da kompenzuju dobrom zaradom na izvozu zitarica. Poskupeo je repro materijal, energenti i gorivo zasto mislite da kukuruz, soja, suncokret i psenica moraju biti jeftini? Prostora za izrabljivanje ratarstva odavno vise nema naucite tako da radite trzisno ili menjajte posao.
  • vegan

    14.08.2012 19:59
    Ponovo gedžovani protiv volje ratata iz Vojvodine! Pa dokle?! Vojvođanski ratari preklinju da se ne zabrani izvoz jer im je rod spržila suša, da se kako-tako spasu ekonomski, ali će sada zbog ovih koljača životinja iz Srbije vlada u inat Vojvodini da zabrani izvoz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija