Kampanja Dveri da se ukine autonomija Vojvodine

Pokret Dveri pokrenuo je danas kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine. jer tvrde da nema ni jednog razloga za postojanjem takve administrativne jedinice.
Pokret Dveri pokrenuo je danas kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine. jer tvrde da nema ni jednog razloga za postojanjem takve administrativne jedinice.

Oni tvrde da je Vojvodina "politički suvišna i ekonomski štetna" administrativna jedinica uspostavljena radi "razdvajanja Srba".

"Nema istorijskih razloga za autonomiju Vojvodine, jer je 1848. godine nastala u okviru tuđe države radi zaštite srpskog identiteta, nema ni etničkih razloga, jer Srbi u Vojvodini imaju nadmoćnu većinu, a to nije ni evropska vrednost, jer nema autonomija u Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj i Mađarskoj, a ni u Hrvatskoj", rekao je akademik Kosta Čavoški na konferenciji za novinare Dveri.

Čavoški je rekao da autonomija "nije nikakva evropska vrednost" jer se nigde ne praktikuje, nego EU autonomiju Vojvodine koristi kao sredstvo za razbijanje srpskog nacionalnog korpusa dok istovremeno nastoji da unitarizuje Bosnu i Hercegovinu i smanji nadležnosti Republike Srpske. "Zašto bi deo teritorije sa srpskom većinom bio pokrajina u okviru Srbije", upitao je Čavoški.

Čavoški je naveo i da je jedan od najvažnijih razloga za autonomiju Vojvodine da se Srbi, a ne manjine u Vojvodini, pretvore u Vojvođane ili Vojvođanere, slično onome što je urađeno sa Srbima u Crnoj Gori i Makedoniji.

Istakao je da za ukidanje autonomije Vojvodine prilikom donošenja narednog Ustava Srbije postoji dovoljno valjanih istorijskih, etničkih i ekonomskih razloga, kao i razloga za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije.

Inicijativu Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine podržala je grupa od 20 ljudi, među kojima su i akademici Vasilije Krestić i Čavoški, profesorka Smilja Avramov, Ljiljana Čolić i Mila Alečković, istoričar Srđa Trifković novinar Milorad Crnjanin i književnik Momir Lazić.

Predstavnik Dveri Boško Obradović rekao je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine i vojvođanski odbor Demokratske stranke "napravili biznis" od autonomije Vojvodine i njihovo delovanje nazvao "štetnim i prikrivenim separatizmom". "Umesto proširenja nadležnosti Vojvodine, Dveri predlažu ukidanje autonomije. Pozivamo i manjine, Mađare, Rumune, Rusine i Slovake da
podrže naš zahtev jer i oni sigurno žele da očuvaju svoj identitet, a ne da postanu Vojvođani. Predlažemo i da se po ukidanju autonomije novac za vojvođansku birokratiju raspodeli lokalnim samoupravama u Srbiji", rekao je Obradović.

  • TT

    22.10.2012 06:54
    došlo vreme za čistku
    Svi po metlu!
  • Комифо

    22.10.2012 06:23
    Ко је против Војводине тај је против Тита.
  • NO PASARAN!

    21.10.2012 23:32
    Evo, čitaj Vojvodino koji zlotvori hoće da te unište! Spisak neprijatelja Vojvodine sa sajta Dveri:

    http://www.dverisrpske.com/sr-CS/dveri-na-delu/2012/oktobar/peticija-javne-licnosti-ukidanje-autonomija-vojvodina.php

    Проф. др Василије Крестић, академик
    Проф. др Коста Чавошки, академик
    Проф. др Смиља Аврамов
    Др Јован Пеин, историчар
    Милорад Црњанин, новинар
    Милорад Вукашиновић, новинар и публициста
    Момир Лазић, књижевник, уредник листа „Збиља”
    Александар Арсенин, стручњак за информационе технологије, Нови Сад
    Остоја Симетић, уредник сајта Српског културног клуба Нови Сад
    Горан Игић, новинар, Кикинда
    Милан Мародић, драмски уметник, Суботица
    Бошко Бошков, драмски уметник, Суботица
    Проф. др Љиљана Чолић
    Проф. др Љубомир Протић
    Проф. др Мила Алечковић
    Др Срђа Трифковић, историчар
    Др Драган Хамовић, књижевник
    Мр Зоран Чворовић
    Мр Владимир Димитријевић, публициста
    Мр Слободан Јанковић, истраживач Института за међународну политику и привреду, Београд
    Владан Вукосављевић, дипл. правник

    Zapamtite ova imena, da znamo koga od zateknutih na našoj teritoriji da procesuiramo, koga da nakon izdržane kazne deportujemo odakle je došao, i koga od stranaca da proglasimo za "persona non grata" kada Vojvodina postane slobodna država!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija