Insajder: Ukradeno 3 miliona evra namenjenih starima i izbeglim na Kosovu

Iz budžeta Srbije je za izgradnju Gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici plaćeno 1,5 miliona evra a čak ni temelji nikada nisu izgrađeni, isto kao i za četiri zgrade za izbeglice za koje je dato 1,4 miliona evra, navedeno je u emisiji "Insajder - Patriotska pljačka" na televiziji B92.

Iz budžeta Srbije je za izgradnju Gerontološkog centra u Kosovskoj Mitrovici plaćeno 1,5 miliona evra a čak ni temelji nikada nisu izgrađeni, isto kao i za četiri zgrade za izbeglice za koje je dato 1,4 miliona evra, navedeno je u emisiji "Insajder - Patriotska pljačka" na televiziji B92.

Uz obrazloženje da je starima, izbeglim i raseljenim neophodan Gerontološki centar u Kosovskoj Mitrovici kako bi dobili odgovarajuću negu, u decembru 2003. potpisan je i ugovor za izgradnju ovog centra koji ni devet godina kasnije nema čak ni temelje. Ugovor je predviđao da se 40 odsto ukupne cene plati unapred, što je iznosilo 1,5 miliona evra i ta sredstva plaćena su izvođaču radova firmi "Masters" čiji je vlasnik Bojan Radovanović.

"Masters" je za posao, kao podizvođača, angažovao firmu "Daki", čiji je vlasnik bio Idriz Šijak, navodi "Insajder" dodajući da su firme "Masters" i "Daki" u to vreme za državu otkupljivale stanove od kosovskih Albanaca i radile veliki broj državnih projekata na Kosova. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u tom periodu bio je Nebojša Čović koji je za "Insajder" rekao da je rađano "sve po tenderima koje su radile i raspisivale lokalne samouprave"

"Nijedan tender nije raspisivao, niti birao izvođača Koordinacioni centar, niti predsednik Koordinacionog centra, bez obzira što bi mnogi voleli da prospu priču da je to radio predsednik Koordinacionog centra", kazao je Čović. Tadašnji vlasnik firme "Daki" Idriz Šijak koji se u zvaničnoj dokumentaciji navodi kao podizvođac, kazao je za "Insajder" da prvi put čuje da je bio angažovan na ovom projektu.

Šijak, koga su novinari "Insajdera" našli van Srbije, dodao je da mu takav posao nikad nije plaćen, a naglasio je i da nikada nije imao čak ni mešalicu za beton "a kamoli da pravi zgradu, Centar".

Stari i nemoćni koji su trebalo da budu smešteni u Gerontološkom centru u Kosovskoj Mitrovici i sada žive u kolektivnim centrima u okolini Kraljeva i Kragujevcu. Za izgradnja četiri zgrade u severnom delu Kosovskoj Mitrovice, za izbegla i raseljene osobe, samo za avans i iz budžeta Srbije firmama "Masters" i "Daki" je plaćeno 1,4 miliona evra.

On te četiri zgrada nisu izgrađeni ni temelji, a Čović je za "Insajder" rekao da on za to nije bio odgovoran i da je ceo posao vodio kosovsko- mitrovački okrug čiji je tadašnji načelnik Dragan Kalaba odbio razgovor za "Insajder". Ekipa "Insajdera" objavila je nazive i mnogih drugih firmi koje su dobijale sredstva iz budžeta Srbije za izgradnju raznih infrastrukturnih objekata koji nikada nisu završeni. Objavljeno je i da su se privatne firme koje su dobijale poslove i novac iz budžeta Srbije menjale kako se menjala vlast u Beogradu ali da im je zajedničko što poslove nikada nisu završavale. Za gotovo sve zloupotrebe državnog novac u poslednjih deset godina znaju predstavnici svih stranaka u Beogradu, o svemu tome, kako tvrdi "Insajder", govorilo se i na sednicama Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju ali se osim međusobne svađe ništa nije uradilo.

  • G

    30.10.2012 18:06
    @@G - ne mentalno poremećeni gospodine. Ne proklinjem nikoga, a naročito ne zbog "neslaganja" - samo želim vama nadobudnima IDENTIČNU SUDBINU koju su doživeli oni kojima se danas podsmevate i pakosno odobravate. Ostaje nejasno zbog čega nazivate "proklinjanjem" kada vama neko poželi sudbinu kakvu želite drugima.
    A posebna tema, ja svoje dete nisam nigde poslao. On je punoletan i odgovara za sebe i svoje postupke, izrazio je želju da studira na MIT, svojim trudom dobio stipendiju i primljen na fakultet koji ne prima tek tako svakoga, a od mene dobio ostatak koliko mu je trebalo za školarinu, jer je to zaslužio. Da je izrazio želju da studira na Lomonosovu, bila bi apsolutno ista stvar.
    Posebna je patologija gospodine zašto to smatrate kontradiktornim - spadate u onu grupu poremećenih ljudi kojima je sve crno/belo, koji smatraju da ako npr. kupite jedan američki proizvod automatski znači da morate i da ih u svemu podržavate. Evo vi slobodno dozvolite svakome čiji proizvod danas imate u kući (a da ga lično niste proizveli) da dođe da vam se isere po glavi, jer izgleda na to ima apsolutno i svako pravo.
  • @G

    30.10.2012 17:41
    Bravo patriJoto. Svoje dete si poslao ne u bratsku Rusiju, ne u Kinu, već u tu zlu Ameriku, koja ti otima Kosovo, a nama ovde držiš patriotske pridike, protiviš se ulasku u EU i NATO, i proklinješ decu onih koji se sa tobom ne slažu.
  • G

    30.10.2012 12:37
    @Anonimus - ja sam "uvaženi gospodine" prvo morao da dođem do svog deteta koje se našlo zahvaćeno olujom u SAD, pa ćete mi valjda oprostiti što svaki sekund ne pratim vesti u Srbiji.
    Pre svega, ne mogu da se složim da na severu KiM postoje "paralelne institucije". To je gospodine kao kada bih ja sada došao, vama razbio glavu i preuzeo vaš tekući račun, a vaš potpis u banci nazvao nelegalnim "paralelnim" potpisom. Na KiM postoje paralelne institucije, one koje su napravili Albanci, koji iz nekog razloga smatraju da ako oni ne žele da budu sa Srbijom, imaju pravo na celu teritoriju pokrajine bez obzira što na severu ne žive, i imaju prava da ubijaju, kolju i proteruju Srbe kako bi to postigli. Znam znam, reći ćete to smo i mi radili - na svakoj strani postoje zločinci gospodine, samo ne vidim da su zločinci iz Srbije, BiH, Hrvatske ili bilo koje druge zemlje na svetu za svoja zlodela dobili na poklon državu.
    Potom, kada sam ja to branio, navedite eksplicitno, bilo kog kriminalca? Ja imam problem sa takvima poput vas koji vrše stereotipizaciju i demonizuju ceo narod zbog pojedinaca - tačno zbog toga vam uvek svima i želim da vas zadesi baš takva sudbina kakvu želite drugima. Mogao bih još dosta napisati "gospodine" ali premalo je ovde mesta - valjda sam vam odgovorio na pitanje, ali javite se ako vam odgovor nije jasan, možda loše pišem na "vojvođanskom".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.