Ministarstvo nije dalo ni dinar za Petnicu

Istraživačka stanica Petnica za ovu godinu od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još nije dobila nijedan dinar za programa namenjen talentovanim đacima, pa će morati da redukuje ili obustavi prolećne seminare za srednjoškolce koji su tradicionalno održavani u aprilu i maju.
Istraživačka stanica Petnica za ovu godinu od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još nije dobila nijedan dinar za programa namenjen talentovanim đacima, pa će morati da redukuje ili obustavi prolećne seminare za srednjoškolce koji su tradicionalno održavani u aprilu i maju.

Direktor Petvnice Vigor Majić rekao je da su zbog nedostatka para prošle godine bili primorani da obustave pretplatu na naučne časopise, knjige za biblioteku, potrošni materijal... "Zabrinuti smo kako ćemo dalje funkcionisati, jer nemamo dijalog ni komunikaciju sa Ministarstvom i ne znamo da li će i kada biti novca od države", rekao je Majić.

On se ipak nada da će prikupiti novac od sponzora i da neće morati da primene drastičnu meru obustave seminara. "Bojimo se da će nedostatak novca početi da se oseća na padu kvaliteta aktivnosti u celini, jer smo prisiljeni da štedimo svugde. To otvara pitanje ima li smisla uopšte raditi ako će kvalitet programa biti nezadovoljavajući", istakao je Majić.

On je naveo da su još u decembru prošle godine Ministarstvu dostavili program za 2013. godinu i očekivali su da će biti ugrađen u njihov budžet. Ministarstvo je, kako kaže, javno saopštilo da je predvidelo ISP u budžetu za 2013. međutim, još nisu dobili nikakve informacije u vezi sa sklapanjem ugovora za ovu godinu.

Majić kaže da ih zbunjuje što je Vlada Srbije stajala iza projekta proširenja kapaciteta ISP, a da su ipak suočeni sa velikom redukcijom sredstva i to kroz višestruko umanjenje, koje traje već četiri godine.
Prema njegovim rečima, godišnje je ISP potrebno oko 110 miliona dinara, za sve aktivnosti, programe, održavanje...

  • Dejan

    16.04.2013 19:47
    @ Jogi letač
    Pogodio si suštinu...
    Nažalost
  • Jogi Letač

    16.04.2013 10:07
    Juče čitam vest da će popovima da se uplaćuje penzijsko osiguranje, danas da nema para za Petnicu. Nažalost, za ove ministre i predsednike sa kupljenim diplomama su važniji popovi i crkva od mladih pametnih ljudi. Jasno je i zašto to i rade, oni koji razmišljaju svojom glavom, nisu materijal u koji treba da se ulaže, ne postoji garancija da će oni glasati za njih na izborima.
  • Avesom

    16.04.2013 07:36
    Nažalost Ministarstvo još uvek nije potpisalo ugovore sa mnogim kućama i institucijama koje rade naučne projekte niti se nazire kad će. Znam konkretne primere da od početka godine ni dinara nisu uplatili. Ranije su ugovori potpisivani u februaru, plafon martu, a ove godine još se ne naziru. Kasnile su i ranije pare, ali nikada kao ove godine. Navodno, Dinkić koči podelu para. Drugi tvrde da je do Žarka Obradovića.
    Evo vam teme za istraživačko novinarstvo. Recimo znam da u NS Matica srpska još uvek nije dobila ni dinara Ministarstva nauke. Prethodnih godina dobijala je oko 25-6 miliona za projekte (ima ih gomila) i recimo 17 miliona za rad na Srpskoj enciklopediji (zajedno sa SANU i Zavdom za udžbenike). Ove godine dobili su crkavicu za Enciklopediju, a ostalo, ništa. Verovatno je slično u još desetinama ustanova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.