U laboratoriju za proveru hrane uloženo 15 miliona evra, ali ne radi

Iako je u nacionalnu laboratoriju za proveru hrane uloženo 15 miliona evra, ona još ne radi.

Srbija i Evropska unija su u poslednjih deset godina potrošile 15 miliona evra na izgradnju i opremanje nacionalne laboratorije za kontrolu hrane, ali ovaj posao još nije završen.

Zgrada je izgrađena, održavanje se plaća, ali u njoj se ništa ne analizira. Razlog je što još nije akreditovana.

Umesto da kontroliše ispravnost hrane, glavni poslovi kojima se trenutno bavi Direkcija nacionalne referentne laboratorija za kontrolu ispravnosti hrane su popravka oluka, toaleta i kosilice, kao i tri trimera za travu. Takođe, još jedan "prioritet" je legalizacija objekta i upisivanje u katastar, pošto je laboratorija izgrađena bez dozvole.

Sve to piše u izveštaju koji je direktor Slavoljub Stanojević pre nekoliko dana predao Skupštinskom odboru za poljoprivredu. "Pošto je najavljeno da će laboratorija konačno početi da kontroliše mleko do juna naredne godine, tražio sam od direktora da definiše plan aktivnosti na akreditaciji, a ne da u izveštaju navodi da li će da servisira kosilicu za travu ili sanira pešački prilaz ka upravnoj zgradi", kaže Aleksandar Senić, predsednik Odbora za poljoprivredu.

EU je od 2003. godine do sada, uz tri miliona evra iz budžeta, uložila oko 12 miliona evra u opremanje Referentne nacionalne laboratorije u Batajnici. Kada su zaključili da ta ustanova nije i neće skoro proraditi, prestali su sa isporukom nabavljene opreme, pišu Novosti.

"Prečesto se pojavljuju u medijima teme o lošem kvalitetu hrane koju jedemo i mislim da je prioritet Ministarstva poljoprivrede da se nacionalna laboratorija što pre akredituje", kaže Aleksandar Senić: "Zbog toga nismo prihvatili predlog direktora laboratorije da nas izveštava o akreditaciji na dva-tri meseca, već na mesečnom nivou."

  • none

    26.11.2013 11:29
    Svakih mesec dva ja odem u Mađarsku u šoping gde kupim mleko i namirnice. Izađe mi jeftinije i puno kvalitetnije. U ovoj državi nikom više ne verujem. Dostigli smo moralno dno od države i društva.
  • 26.11.2013 09:23
    Ne sme da proradi
    Pa bili bi supermarketi vise prazni nego puni
  • Vlada

    26.11.2013 09:23
    ...
    Sistem je raspadnut, država je fikcija a institucije prazno slovo na papiru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.