Duvandžije u problemima jer im država ne pomaže

Iako smo veliki potrošači duvanskih proizvoda, u Srbiji konstantno opada proizvodnja duvana, posebno duvana tipa Berlej.
Iako smo veliki potrošači duvanskih proizvoda, u Srbiji konstantno opada proizvodnja duvana, a osobito je u padu proizvodnja duvana tipa Berlej, koji ima dugu tradiciju u gajenju na severu Banata i Bačke.

Najveći otkupljivač duvana, industrija Japan Tobako, od ove godine, zato što im se ne isplati, ne ugovara uzgoj Berleja, koji je za male proizvođače oduvek bio najsigurnija i najisplativija proizvodnja.

Po rečima Šandora Zaboša iz Bogaraša nekada je u ataru tog sela bilo i do 100 hektara pod duvanom, a ove godine tek petnaestak. I broj proizvođača smanjio se nekoliko puta, od Sente do Telečke

"Najviše zato što je cena po kilogramu duvana pala sa dva i po, koliko je plaćao Japan Tobako, na dva evra, koliko nude drugi otkupljivači. Nekada je zarada sa jutra duvana u proseku iznosila oko 1.500 evra. Ove godine biće sigurno manja za 30 posto", kaže Šandor.

Mnogi su odustali, između ostalog, i zato što je država kratkovido ukinula svaku vrstu premija toj proizvodnji, koja preko politike akciza donosi velike pare u budžet.

"Od države ne dobijamo ništa, ističe ovaj duvandžija. "Nekada smo tražili da se dinar po paklici cigareta bude podsticaj proizvodnji, no ni to nismo dobili", dodaje on.

Sreća je što proizvođači iz Bogaraša tradicionalno seju i druge useve, ponajviše kukuruz i sirak, a u domaćinstvu Zaboš , Šandorova supruga Erika gaji hrizanteme. No, i to je zbog besparice više ljubav nego biznis, jer su cene cvetova u otkupu gotovo prepolovljene.

Zato što ima veliki ulog kroz sušaru, mehanizaciju i plastenike, ovaj domaćin neće odustati od duvana. Ali mnogi već jesu, ili će to uraditi uskoro. Zato što nema jasnu i definisanu politiku i podršku proizvodnji duvana, poput zemalja u okruženju, državi ostaje da se bori sa posledicama, sa sve većim švercom rezanim duvanom i sve većom rupom u državnoj kasi.

  • Joca

    16.06.2014 08:14
    Ideja
    Duvan napraviti NEPODNOSLJIVO skupim i to toliko da se smanji prodaja bar za 50%. Oni najtezi narkomani (sto pusaci ustvari i jesu) neka potraze spas na crnom trzistu, a iste onda goniti kao i one sto uzivaju marihuanu. Ili legalizujte marihuanu pa da bar bude posteno! Ako mogu duvan i alkohol, neka bude i marihuana! Ona je iovako manje stetna, a ima vise koristi!

    A ovisnici i narkomani svih vrsta, ako vam je do svoje bolesti onda se udrite u venu, pa da onda bar ne ugrozavate zdravlje drugih!

    Nikotin u spriceve pa u vene, a ne u cigarete!



  • @Gavra - Duvan naš nasušni ..

    15.06.2014 21:17
    Daklen, ostaci bit***i koje upropastise duvansku industriju, i porodice koje su od nje zivele, su u Banovini. Mozes im se jos sutra obratiti za objasnjenje. Mozda je u pitanju bio visi interes.
  • 15.06.2014 20:16
    Zabraniti zakonom proizvodnju i stavljanje u promet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.