Evo zašto je pretplata za fiksni veća

Korigovanje cene mesečne pretplate fiksne telefonije sa 516 na 659 dinara sa PDV posledica je tržišnih uslova koji su se u velikoj meri promenili od poslednje korekcije u 2011. godini, rečeno je danas u Telekomu Srbije.
Korigovanje cene mesečne pretplate fiksne telefonije sa 516 na 659 dinara sa PDV posledica je tržišnih uslova koji su se u velikoj meri promenili od poslednje korekcije u 2011. godini, rečeno je danas u Telekomu Srbije.

Pretplata je 2011. povećana na 507 dinara sa PDV-om, što je približno iznosilo oko pet evra, dok usled značajnih promena kursa dinara i rasta cena na malo, to sada iznosi oko 4,45 evra, objašnjavaju u Telekomu.

Odluka o povećanju cene mesečne pretplate na 659 dinara, od 1. avgusta, koja će uz proviziju na šalterima banaka i pošte građane koštati više od 700 dinara, doneta je, podseća Telekom, tri meseca nakon liberalizacije tržišta telekomunikacija. Kažu, takođe, da ukoliko se pogleda okruženje, analiza tržišta telekomunikacija koju je Ratel objavio za 2013. godinu pokazuje da je pretplata u Srbiji među najnižima u regionu.

Osim Albanije gde iznosi oko 3,8 evra, u ostalim državama regiona je veća - u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je oko šest evra, u Makedoniji 7,7 evra, dok je u Hrvatskoj oko 10 evra.

Komentarišući činjenicu da novi cenovnik predviđa sistem plaćanja 60+60 tj. plaćanje uspostavljanja veze i zaokruživanje na minut, što znači da će neko ko je razgovarao 3,05 minuta platiti kao da je razgovarao četiri minuta, u Telekomu Srbija veruju da će to korisnicima olakšati pregled i uvid u potrošeni saobraćaj.

Kako ističu, Telekom Srbija je među malim brojem operatora koji su razgovore tarifirali prema impulsnom intervalu i impulsima, a ne po minutu razgovora što je praksa većine svetskih operatora. "Uvođenjem minutnog tarifiranja korisnici će jednostavnije i lakše moći da kontrolišu potrošnju, a celokupna mreža fiksne telefonije, koju čini više od 2,5 miliona domaćinstava, predstavljaće jedinstvenu nacionalnu zonu", objašnjavaju u Telekomu.

S obzirom na to da Telekom Srbija ima vise od 2,5 miliona pretplatnika, povećanje pretplate će kompaniji doneti 357,5 miliona dinara mesečno. Na pitanje na šta će ta sredstva biti utrošena, u Telekomu kažu da su planovi vezani za dalje usavršavanje i ulaganje u infrastrukturu i kreiranje paketa usluga prilagodjenih potrebama korisnika.

Takođe, navode i da korekcija cena nema veze sa najavljenom privatizacijom Telekoma Srbija.

Govoreći o "borbi" sa konkurencijom, s obzirom na liberalizaciju tržišta i činjenicu da drugi operatori nude manju cenu pretplate, u Telekomu smatraju da je otvaranje tržišta telekomunikacija prilika za sve operatore da istraže svoje mogućnosti i izbore se za svoj udeo na njemu.

Činjenica da više operatora nudi usluge fiksne telefonije na tržištu Srbije rezultira kvalitetnijom ponudom za krajnje korisnike, a to samo potvrđuju ranija iskustva iz mobilne telefonije, kažu u Telekomu i podsećaju da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da njihova mreža pokriva teritoriju cele Srbije. Osim toga, Telekom Srbija ne uslovljava potencijalne korisnike fiksne telefonije da se prethodno pretplate i na drugu uslugu, što je stvar izbora u ovom slučaju.

Ukoliko žele samo fiksnu telefoniju, imaju pogodnost da im je u pretplatu uračunato 150 besplatnih minuta za pozivanje bilo kog fiksnog telefona u Srbiji. A, ukoliko se odluče na neki od BOX paketa, dobijaju i mogućnost neograničenih razgovora ka svim pretplatnicima fiksne telefonije Telekoma Srbija po ceni od nula dinara po minutu razgovora, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Na pitanje da li je od uvođenja prenosa broja primetan smanjen broj korisnika usluga fiksne telefonije i za koliko, u Telekomu navode podatke Ratela da je od početka prenosa broja u fiksnoj telefoniji realizovano 8.120 zahteva za promenu operatora.

  • Mirjana

    10.09.2020 20:57
    Kako odjaciti fiksni telefon
    Prodala sam stan,zena koja je od nas kupila stan ne zeli da zadzi liniju.Koja je procedura i gde se nalaze poslovnice mts za odjavljivanje.Hvala
  • Pacenica

    05.09.2014 12:36
    Dobro pazite ako prenosite broj u SBB. Meni su za 20 dana uspeli samo da skinu telefon sa Telekoma, a svoju liniju mi jos nisu pustili tako da sada nemam fiksni uopste. Ne znam kome da se zalim- preselo mi je.
  • nina

    06.07.2014 00:42
    ukratko
    odjaviti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.