Srbija se može zaštititi od prisluškivanja

Predsednik Udruženja za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković izjavio je da nije tačno da Srbija ne može zaštiti od prisluškivanja sve kanale komunikacija važne za državu, bez obzira idu li iz zemlje ili iz inostranstva, ali je druga stvar da li naši funkcioneri žele da koriste opremu za bezbedne komunikacije.
Predsednik Udruženja za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković izjavio je da nije tačno da Srbija ne može zaštiti od prisluškivanja sve kanale komunikacija važne za državu, bez obzira idu li iz zemlje ili iz inostranstva, ali je druga stvar da li naši funkcioneri žele da koriste opremu za bezbedne komunikacije.

Živković je to rekao "Novostima", povodom informacija Vašington posta da se i Srbija našla u programu prisluškivanja američke NSA, i izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da ne možemo zaštiti državne komunikacije od njihovog prisluškivanja.

Živković je u činu pukovnika dugo godina, do sredine prošle decenije, radio na zaštiti komunikacija predsednika države, načelnika generalštaba i ministra odbrane.

"Nije tačno da od NSA ne možemo zaštititi važne državne komunikacije. Tačno je da mi ne možemo da napravimo "ajfon" ili mrežnu opremu za komunikaciju, ali matematičkim algoritmima i sopstvenim kripto-ključevima možemo da u ogromnom procentu zaštitimo sve kanale komunikacija važne za državu, bez obzira idu li iz zemlje ili iz inostranstva", rekao je Živković.

Druga je stvar, kako je rekao, da li naši funkcioneri žele da koriste opremu za bezbedne komunikacije. Živković je istakao da srpska kripto zaštita sredstava za komunikaciju nikad nije probijena, dok je bila u upotrebi.

List podseća da je u Ministarstvu spoljnih poslova kripto zaštita ukinuta dolaskom ministra Gorana Svilanovića.

U ratovima devedestih i potom u NATO bombardovanju, zapadni saveznici se nisu proslavili provaljujući tajne iz Srbije prisluškivanjem zaštićenih komunikacija, dodaje list. Jedino uspešno "slušanje" državnog vrha imali su u Karađorđevu (američkom opremom sa teritorije Hrvatske), ali ni tada nisu probili zaštićene veze već su snimali ono što se govori u objektima koji nisu mogli biti u potpunosti obezbeđeni.

U sudskim procesima u Hagu komandantima iz Srbije i RS, gotovo da nema nijednog dokaza koji potiče iz prisluškivanja i snimanja zaštićenih komunikacionih kanala, navodi list.

O mogućnostima NSA i naši stručnjaci imaju visoko mišljenje. Živković podseća da je u Zagrebu u tamošnjoj američkoj ambasadi donedavno bio čvor NSA za region. U međuvremenu, napravljena je i velika ambasada u Beogradu, a posle nje i u Skoplju. Zgrada u glavnom gradu Makedonije ima čak šest spratova ukopanih u zemlju. U Bondstilu je takođe obaveštajni centar, jer ovaj region geografski gravitira ka zemljama koje su Americi bezbedonosno interesantne.

"Kao što priznajemo pravo Amerikancima da se bore protiv terorizma za svoje interese, i naša država ima pravo na zaštitu svojih najbitnijih informacija i nacionalnih interesa", ocenjuje Zoran Živković, i dodaje da nije isto ako namere našeg državnog vrha zainteresovana strana sazna sa deset dana kašnjenja, ili istog momenta posle sastanka državnog vrha.

U srpskom Društvu za informacionu bezbednost sedi više od 100 stručnjaka elektroničara i matematičara. Društvo postoji pet godina, a samo prošle godine njegovi članovi su objavili 140 stručnih radova na temu zaštite srpskog sajber prostora i telekomunikacija i svi ti radovi, dostignuća i rešenja su ponuđeni državnim organima, kaže Živković.

  • stevica decanski

    06.07.2014 14:43
    mozda
    da li je neka veza probijena - to se ne moze sa sigurnoscu utvrditi, dok strana sluzba to ne potvrdi.
  • 06.07.2014 10:19
    Ma da, moze ako se vrati u kameno doba iz koga nije posteno ni izasla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.