"Četnička obeležja na paradi bila bi skandal"

Istoričari smatraju da bi pojava četničkih obeležja na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda bio skandal.

Istoričari smatraju da bi pojava četničkih obeležja na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, koja je zakazana za 16. oktobar, bio skandal. Kako poručuju, četnici i partizani su te godine bili na suprotnim stranama.

Istoričarka Dubravka Stojanović kazala je da bi prisustvo četničkih obeležja na paradi bilo "skandalozno prekrajanje istorije", jer, dodaje, ne samo što četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograd 1944. godine, već su bili u sukobu sa partizanima. "Ne samo da nisu bili prisutni prilikom oslobađanja Beograda, što bi već bilo dovoljno prekrajanje i proizvodnja lažne istorije, već su oni direktno poraženi od partizanskih jedinica i Crvene armije. Dakle, oni su se borili protiv njih i to su se borili sa preostalim jedinicama Nedića, Ljotića i zajedno sa Nemcima, naročito te 1944. godine", rekla je Stojanović.

Njihovo prisustvo, objašnjava, značilo bi izjednačavanje ne samo ta dva pokreta (partizanski i četnički) nego izjednačavanja onih koji su se nalazili na suprotnim stranama tokom borbi za oslobođenje Beograda. "Ako se to desi, onda Srbija zaista ne zna kuda ide", poručila je Stojanović.

I istoričar Predrag Marković smatra da četničkim obeležjima nije mesto na zvaničnoj proslavi oslobođenja Beograda. On je kratko prokomentarisao: "Četnici su učestvovali u oslobođenju Kruševca i Kladova i nekih drugih gradova, ali ne i Beograda i samim tim im nije ni mesto na proslavi u Beogradu", poručio je Marković.

Istoričar Čedomir Antić, međutim, smatra da to nisu četnička obeležja, već obeležja Kraljevine Jugoslavije, koja je, dodaje bila "legitimna država tog vremena, čiju je legitimnost prihvatio i (Josip) Broz". "Četničke snage su držale veći deo Srbije pre dolaska partizana i pitanje je kada bi i da li partizani pobedili da tuda nisu prošle jedinice Crvene armije. Možda nisu osvojili Beograd, ali su oslobodili Kruševac", rekao je Antić.

On smatra da je zato tim obeležjima mesto na vojnoj paradi, ali mu smeta to što "imamo bivše radikale koji su decenijama obesmišljavali tradiciju demokratskog i antifašističkog ravnogorskog pokreta". "Danas, kad su dobili vlast i podršku SAD i Nemačke, ponašaju se kao veći komunisti od članova SUBNOR", poručio je on.

Ministar odbrane Bratislav Gašić pre nekoliko dana je izjavio da na paradi neće biti četničkih obeležja. Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, međutim, uveren je da bi četničkih obeležja trebalo da bude na toj paradi, jer je vojna parada, prema njegovom mišljenju, prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašitičke borbe, "bez obzira na njihovu ideološku pripadnost".

  • 05.10.2014 03:57
    s obzirom na to da komunisti i njihovi potomci ne obracaju previse paznje na cinjenice odlucio sam da u njihovom stilu izbacim nekoliko parola.

    "grozni ljudi, bez trunke kredibiliteta, bez trunke strucnosti, u najboljem maniru komunisticke diktature, nastavljaju da ponavljaju svoju mantru. otici cete i vi, poput pokojnog vam diktatora, pokojne vam partije, pokojne vam drzave, na smetliste istorije, gde vam je i mesto."
  • Sinner

    04.10.2014 18:07
    Ko gubi ima pravo da se ljuti!
    Nego, sto ti slavni cetnici nisu '44 poslusali svog kralja, pa se stavili pod komandu NOVJ? Da se nisu slucajno "slavne" vojvode i komandanti poplasili da ce odgovarati za ratne zlocine? Vas vrhovni komandant, direktno se oglusio o naredjenje svog kralja, u cije se ime navodno borio. Nije sporno, naravno da su Petra 2 Britanci pritisnuli da to naredjenje izda, ali to ne menja na stvari. Sam kralj im je naredio, a oni ga nisu poslusali. Cak i da nije bilo ratnih zlocina i kolaboracije, onog momenta kada su odbili poslusnost sopstvenom kralju, izgubili su bilo kakav legitimitet. Tako da, moze cetnicka obelezja, al' na Ravnoj gori, tamo vam je ionako svetiliste! SF-SN!!!
  • @Deda partizan - Logično pita

    04.10.2014 17:24
    Naravno, bilo je pitanje da li ce Hitler pobediti Tita, ili ce se desiti obrnuto. Super pa je Tito bio jaci i pobedio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.