Raste cena vojvođanskih njiva, hektar do 20.000 evra

Cene vojvođanskih njiva konstantno su u porastu, pa sada hektar prve klase dostiže i do 20.000 evra.
Cene vojvođanskih njiva konstantno su u porastu, pa sada hektar prve klase dostiže i do 20.000 evra.

Najviše cene su u atarima oko Srbobrana, Stapara i Inđije. U okolini Subotice cena hektara je u odnosu na prošlu godinu porasla sa osam na 12.000 evra. U Sremu je slična situacija, a u pojedinim krajevima cena je gotovo duplirana.

Predsednik UO Društva agrarnih ekonomista Srbije Danilo Tomić kaže za "Blic" da je jedan od najvažnijih razloga rasta cena zemlje to što će Srbija od 2017, prema Sporazumu o pridruživanju, dozvoliti kupcima iz EU da kupuju zemljište.

- Poljoprivrednici kupuju zemlju kako bi bili u prednosti u odnosu na strane investitore, jer se očekuje da će od 2017. godine potražnja biti veća. Sve je više onih koji se bave poljoprivredom, hrana je skuplja a izvoz je veći - navodi Tomić.

Vlasnik agencije za nekretnine Gordan Lemajić kaže da su kupci pretežno oni koji svoje biznise pretaču u poljoprivredni, jer u tome vide mogućnost zarade.

- Za hektar zemlje pete klase bez navodnjavanja i mogućnosti da se izgradi ekonomija potrebno je 5.000 evra. Ako je reč o hektaru prve klase, cena je 20.000 evra - rekao je Lemajić.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je obradivo zemljište ograničen resurs, da je potražnja sve veća, pa je samim tim i cena sve viša. Poljoprivrednici kažu da im je zemlja oduvek bila najveće bogatstvo.

- Ko je ranijih godina ulagao u zemlju kada su cene bile niže, sada će zaraditi. Neki su to radili proračunato i niko nije pogrešio. Ko ima zemlju prve klase, ima dijamant. Daleko je isplativije obrađivati zemlju nego je prodati i trošiti novac - smatra Milanko Redić iz Zmajeva.

  • Lala kikinda

    09.03.2017 11:22
    Prodacu ja jutro prve klase zemlje za 10000 odma.....
  • Ex Chapman

    01.10.2015 06:51
    Pametni!
    A najpametniji su oni što su u vreme bezvlašća pootimali zadružnu zemlju za NIŠTA! Hoće li država da se pozabavi time? Ups, pa ti što su pokrali sad su država!
  • malo

    01.10.2015 06:36
    Cena od 20.000 evra po hektaru je smešno niska. Hektar obradivog zemljista u pojedinim državama EU se prodaje po ceni i do 500.000 evra. Ispod 100.000 evra/ha ni slučajno nemojte prodavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina