Pokrajina spremna za pomoć ugroženim područjima

Povodom proglašenja vanredne situacije u više opština na teritoriji Republike Srbije zbog izlivanja reka, održan je hitan sastanak Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JVP "Vode Vojvodine“.

Odlučeno je da se Sektoru za vanredne situacije Republike Srbije uputi ponuda za pomoć u materijalu, tehničkim sredstvima i stručnim ekipama, a sve u skladu potrebama na ugroženim područjima i procenom Sektora za vanredne situacije.

Na istom sastanku razmatrano je stanje na vodotocima na teritoriji Vojvodine i konstatovano da je stanje vodotoka zadovoljavajuće, bez većih problema, da su sve crpne stanice i odbrambeni bedemi u operativnom stanju i spremni kao i da su stručne službe u potpunosti spremne da reaguju u slučaju potrebe usled eventualnog pogoršanja vremenskih uslova.

Situacija u Vojvodini znatno je bolja – vanredno je samo na brani kod Vršca, uz tok Save na snazi je uglavnom redovna odbrana od poplava. Mere vanredne odbrane od poplava jedino su u Vojvodini uvedene na retenzionoj brani "Veliko Središte" na Markovačkom potoku kod Vršca, saopšteno je iz JVP "Vode Vojvodine".

Reka Sava je u porastu ali ne ugrožava naseljena mesta, tvrde nadležni. u okolini Sremske Mitrovice, redovna odbrana od poplava uvedena je kod Hrtkovaca, Kupinova i Klenka. Iz štaba za vanredne situacije tvrde da je taj grad spreman za vodeni talas koji se narednih dana očekuje.

"Mi smo pre neki dan doneli posebnu gradsku odluku o načinu funkcionisanja zaštite. Stalna koordinacija postoji, to je za sada dovoljno, mi u roku od 6 sati bilo kakve problematične situacije možemo da podignemo ceo sistem da funkcioniše na nivou, da se branimo do onih granica do kojih smo se branili pre godinu i po dana", kaže Branislav Nedimović, komandant Štaba za vanredne situacije.

"Ovde u Mitrovici urađene su tri hitne intervencije, one su završene i to smo isto poboljšali, kod Briona,kod Svetozara Miletića i kod Drvnog kombinata, kamene obloge su završene", dodaje Slavko Dubljević, direktor VP Sava u Sremskoj Mitrovici.

Razloga za brigu nema ni u selu Jamena, gde se očekuje da Sava u toku dana dostigne nivo redovne odbrane od poplava. Ali zbog prošlogodišnjih poplava meštani ipak strepe. Nivo Save kod Jamene danas je 965 centimetara a kod Sremske Mitrovice 629 centimetara. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, očekuje se da ta reka kod tih mesta do srede pređe nivo vanredne odbrane od poplava.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.