Kikinda: Hiljadu radnika pred otkazom

Zaposleni u firmama "Banini" i "Banini trejd" strepe da će izgubiti posao jer je otvoren predstečajni postupak.
Predstečajni postupak otvoren je na predlog Sosijete ženeral banke, koja smatra da ova preduzeća nisu ispunila obaveze iz plana reorganizacije koji je usvojen 2013. godine.
 
Ročište na kojem će se poverioci izjašnjavati o izveštaju sudskog veštaka koji je analizirao plan reorganizacije, zakazano je za danas, a sud je za stečajnu upravnicu "Baninija" imenovao Draganu Galić iz Kikinde, a za stečajnog upravnika "Banini trejda" Radovana Savića iz Zrenjanina.
 
Stanje u kikindskoj privredi je sve lošije jer od prošle godine ne radi fabrika za preradu voća i povrća "Prima produkt", a pogon je zatvorila i livnica "Kikinda - automobilska industrija". U stečaju je fabrika "Toza Marković", pa osim 500 radnika koji su prošle godine izgubili posao, još najmanje 1.000 radnika u "Tozi" i "Baniniju" strepi za radna mesta.
 
- "Prima produktu" preti likvidacija jer fabrika duguje oko dve milijarde dinara, a potražuje tek oko 11 miliona dinara. Međutim, tu sumu ne može da da naplati jer su dužnici ili u likvidaciji ili u stečaju. Radnici su opušteni kada je otvoren stečaj i nisu im isplaćene zarade za dva i po meseca - objašnjava stečajna upravnica Jelica Vukolić.
 
O sudbini fabrike "Toza Marković" odlučivaće se 21. aprila u Privrednom sudu u Zrenjaninu, kada poverioci treba da se izjasne o dopunjenom planu reorganizacije. Banka Intesa, kojoj fabrika duguje oko pet miliona evra, tražila je da procenu vrednosti kapitala uradi ovlašćena sertifikaciona kuća, a ne da se uzima kjigovodstvena vrednost od 15 miliona evra.
 
Prema novoj proceni, vrednost kapitala je 22 miliona evra, a ukupna dugovanja fabrike su oko 50 miliona evra. Ukoliko se usvoji novi plan reorganizacije, većinski vlasnik "Toze Marković" postaće "Srbijagas", kojem fabrika za energent najviše duguje, i to oko 20 miliona evra.
 
Autor: Blic
 
 
 
  • Da...

    22.03.2016 11:13
    Čudo, kako nikad za ovakvu neku vest ne čujem kada je oblast sa desne obale Save u pitanju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.