Zrenjanin: Otkupljivač sekundarnih sirovina hoće pivaru

Oprema i zalihe Zrenjaninske industrije piva (ZIP) u stečaju nisu dobili novog vlasnika, iako se na poziv stečajnog upravnika javio Petar Stanojević, vlasnik firme "Jost" iz Sremske Mitrovice.
Procenjena vrednost opreme i zaliha je 112 miliona dinara, a Stanojević je ponudio 28,5 miliona dinara. Kako je ponuda manja od polovine procenjene vrednosti, o njoj će odlučivati Odbor poverilaca.
 
I za stovarište u Kikindi, koje je procenjeno na 11,5 miliona dinara, ponuđeno je manje od polovine vrednosti. Milan Injac, vlasnik samostalne trgovinske radnje na veliko "N i B" iz Kikinde, ponudio je pet miliona, tako da će i o ovoj ponudi odlučivati Odbor poverilaca. Stečajni upravnik Dragan Božić veruje da će se Odbor uskoro izjasniti iako ne postoji zakonski rok u kom bi trebalo da se odlučuje.
 
Zanimljivo je da se otvaranje ponuda za prodaju u ponedeljak, možda i poslednje imovine nekadašnje Pivare, odvijalo u portirnici, pošto je to još jedino mesto gde ima traga nekadašnjem ZIP-u. 
 
I drugo, firma iz Sremske Mitrovice "Jost" bavi se otkupom sekundarne sirovine, pa je moguće pretpostaviti šta će biti sa opremom ukoliko Odbor poverilaca prihvati ponudu ovog ponuđača. Inače, Grupa građana "Zrenjaninsko" je sat vremena nakon otvaranja ponuda u pivari, na pisarnici Gradske kuće predala peticiju sa zahtevom da se očuvaju ostaci ove nekada veoma uspešne industrije.
 
- Još 2014. godine pokrenuli smo sveobuhvatnu akciju za zaštitu, očuvanje, revitalizaciju i pokretanje proizvodnje u pogonima Zrenjaninske industrije piva. Ovoj inicijativi pridružilo se nekoliko organizacija civilnog društva, poput Nezavisnog udruženja nezaposlenih i "Urbanog foruma", kao i formalne i neformalne grupe i istaknuti pojedinci. Pored tribina, performansa, uličnih aktivnosti i medijskih nastupa, jedna od najvažnijih akcija bila je prikupljanje potpisa građana koji podržavaju našu inicijativu - objasnio je Rade Vasiljević iz udruženja "Zrenjaninsko", dodajući da je prikupljeno nekoliko hiljada potpisa.
 
Zrenjaninska industrija piva je privatizovana 2003. godine, kada je kontroverzni vojvođanski biznismen Momčilo Rajić za 912.000 evra došao u posed 51,04 odsto kapitala. Ubrzo nakon toga, proizvodnja je obustavljena i stavljen je katanac na fabriku. Bez posla je ostalo oko 250 radnika. Na predlog grada Zrenjanina, kao jednog od poverilaca, jula 2010. godine uveden je stečajni postupak.
 
Autor: Dnevnik
  • Direktorka

    31.03.2016 18:35
    Aleku
    Pa o tome vam i pričam. To nije firma koja je ponudila otkup, Yost nije isto što i SP Jost. Na drugim portalima piše puno ime firme ponuđača. Ne može firma koja je u gašenju tj. likvidaciji učestvovati na tenderima. Uostalom, ta firma je dala ponudu za otkup sekundarnih sirovina iz pivare, a sama pivara je upropaštena davno, pre 10 godina, kad su počele privatizacije. Od pivare su ostale zgrade, zastarele mašine, nenamireni poverioci i uspomene... Tužno, ali istinito.
  • Alek

    31.03.2016 13:44
    Za Direktorku
    "Društvo može preduzimati samo poslove vezane za sprovođenje likvidacionog postupka, koji su nužni za likvidaciju društva. Nove poslove društvo ne može preduzimati."

    Likvidacija privrednog društva je postupak koji se sprovodi kada društvo ima dovoljno finansijskih sredstava za pokriće svih svojih obaveza (član 524. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 99/2011).

    U slučaju da se likvidacija sprovodi na osnovu odluke društva, odluka mora biti doneta:

    ortačko društvo - jednoglasnom odlukom svih ortaka, ako osnivački akt nije predvideo odlučivanje većinom glasova;
    komanditno društvo – jednoglasnom odlukom svih komplementara, ako osnivački akt nije predvideo odlučivanje većinom glasova;
    društvo sa ograničenom odgovornošću – odlukom koju donosi skupština članova najmanje većinom od ukupnog broja glasova članova;
    akcionarsko društvo – odlukom koju donosi skupština akcionara najmanje većinom od ukupnog broja glasova akcionara.
    Odluka o pokretanju postupka likvidacije privrednog društva registruje se i objavljuje u Registru privrednih subjekata. Društvo dostavlja poznatim poveriocima pisano obaveštenje o pokretanju postupka prestanka društva likvidacijom.

    Društvo može preduzimati samo poslove vezane za sprovođenje likvidacionog postupka, koji su nužni za likvidaciju društva. Nove poslove društvo ne može preduzimati.

    U postupku likvidacije dividende se isplaćuju i imovina društva se raspodeljuje ortacima, članovima, odnosno akcionarima tek pošto se plate s
  • Direktorka

    30.03.2016 23:35
    Pitanje za pametnog Aleka
    Znate li vi šta znači kad je firma u likvidaciji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina