Perlez: Zaploviće najveći ribarski brod u Srbiji

U perleskom brodogradilištu "Šipjard Bomeks 4M" danas će biti organizovana svečanost povodom porinuća ribarskog broda, koji je u Srbiji građen za kupca iz Norveške.
Fabrika koja se pre nekoliko godina našla u ozbiljnim poslovnim problemima, a čiji se pogoni nalaze nadomak Zrenjanina, saopštila je da je u teškim vremenima uspela da završi jedan od najvećih ribarskih brodova ikada izgrađenih u nekom srpskom brodogradilištu. 
 
- Brod je dugačak 70, širok 12, a visok šest metara. U pitanju je ribarski brod za prenos žive ribe, konkretno lososa, pošto norveški kupac ima farmu te vrste ribe - objasnio je zastupnik većinskog vlasnika u "Šipjard Bomeksu 4M" Dragomir Subić.
 
Prema njegovim rečima, izgradnja broda je počela još 2012. godine, i to za potrebe drugog kupca, koji je u međuvremenu raskinuo ugovor. Kasnije je saradnja uspostavljena sa norveškim partnerom, a od prošle godine je nastavljena gradnja plovila, uz određene izmene koje su bile neophodne.
 
- Naše preduzeće je obezbedilo glavnu logistiku, odnosno inženjere, dok su kooperantske firme bile angažovane na samoj gradnji, uređenju i farbanju broda.
 
Plovilo će u četvrtak svečano biti porinuto u reku Begej, a onda će nekoliko dana trajati pripreme i testovi pred dug put koji ga očekuje do krajnjeg odredišta. Brod će ići Begejom, preko Tise, Dunava, Crnog i Sredozemnog mora, do Atlantskog okeana - ističe Subić.
 
Na pitanje da li je ovo porinuće nagoveštaj boljih dana za brodogradilište u Perlezu, Subić odgovara da je fabrika imala finansijskih i problema oko usvajajnja unapred pripremljenog plana reorganizacije. Sada traju pregovori sa strateškim partnerom i njegov dolazak je, po rečima Subića, jedini način da se firma izvuče iz dubioze.
 
- Očekujemo da tokom aprila konkretizujemo razgovore. Ovaj partner ima i tržište i finansije, što je veoma značajno za ovu granu privrede - naglašava Subić i dodaje da do sada brodogradilište nije imalo nikakvu pomoć države, bez koje je, što je svojevremeno tvrdio i vlasnik preduzeća, veoma teško pozitivno poslovati.
 
Autor: Dnevnik
  • Blagzor

    01.04.2016 07:54
    Uništenje
    Pređašnja vlast osakatila zrenjaninsko brodogradilište, ova ga dotukla, a niklo tuđe u komšiluku koje odjednom cveta. Slučajnost?
  • DD

    31.03.2016 19:03
    Lopovi najveći
    ..... i grobari vojvođanske brodogradnje...
  • Konstantin

    31.03.2016 16:28
    porinuće
    Samo da mu Toma Grobar ne bude kum ?!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.