Pošumljenost Vojvodine daleko ispod minimuma

Pošumljenost pokrajine Vojvodine je svega 6,5 posto, a minimum je 14 odsto, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.
Kako je najavio, pokrajinska vlast nije zadovoljna dinamikom kojom se Vojvodina pošumljava, a zbog toga je ove godine izdvojeno više sredstva za ovu namenu.
 
Parcela od 27 od ukupno 52 hektara pošumljava se u Žablju, što je dobar primer opštine koja brine o pošumljenosti svoje teritorije, smatra sekretar.
 
"Pre 30 godina ovde je bilo 400 hektara šuma, a danas na žalost imamo samo šikaru. Nadam se da ćemo, uz zajedničke napore, u narednim godinama ovde imati 400 hektara hrastove šume. To je značajno ne samo sa stanovišta ekologije, nego i sa stanovišta poljoprivrede, jer će šuma poslužiti kao zaštitni pojas i sprečavati eroziju zemljišta", rekao je Bogaroški i dodao da će pošumljavanje u opštini Žabalj sigurno doneti i ekonomsku dobit kroz drvnu masu, ali pre svega kroz razvoj turizma i lovnog turizma.
 
Resorni sekretar je još dodao da je prošle godine u saradnji sa vojvođanskim lokalnim samoupravama pošumljeno 285 hektara, te da je u planu da se u 2016. godini pošumi preko 600 hektara.
 
Jovan Panić, član Veća zadužen za finansije i ekonomiju u opštini Žabalj, rekao je da je u opštini Žabalj pošumljeno svega 1,5 odsto teritorije, te da se na pošumljavanju nije radilo više od tri decenije.
 
Za pošumljavanje 55 hektara uloženo je ukupno 14 miliona dinara. Panić je još rekao da je planu nastavak posla, odnosno pošumljavanje još 130 hektara u Žabalju, Gospođincima, Čurugu…
 
Predsednik Lovačkog društva "Žabalj" Radomir Gaćeša naveo je da je u akciji pošumljavanja u okolini Žablja do sada zasađeno 45.000 sadnica hrasta lužnjaka, 25.000 sadnica cera, 5.600 sadnica vrbe, kao i 6000 sadnica vrbe.
 
Autor: 021.rs
  • Voli(e)m prirodu

    03.04.2016 11:38
    Sume su nase blago
    Dok god su nam drva najjevtinije ogrevno sredstvo mozemo samo da sanjamo o uspesnom posumljavanju. Vise i brze se suma posece sirom nase Srbije, ne samo u Vojvodini, nego sto je vremenski realno da novozasadjena suma doraste neku zrelost.
    Vojvodinu su ogolile politicke igre jos 50 tih godina proslog veka kada se planiralo da postane zitnica bivse SFRJ i da se sa velikim traktorima ore jedna velika njiva bez medja i granica. Kako mi jednom prilikom jedan paor iz Nove Crnje rece :"Od tad vise nemas drveta ni za konja vezati u hlad kad upekne sunce!"
    Nisu nama problem ni Stihl-ovke u gepeku ni Dodjosi, ti ljudi su u prirodi odrasli i znaju da cene i vole sumu, sa svim njenim vrednostima. Problem su oni sto kroz prozor kancelarije gledaju i odluke donose na monitoru PC-a, a u prirodu i u sumu odlaze samo kada treba da se slikaju za novine i izborne plakate, i to ne daleko od nekog asfaltiranog parkinga da ne bi umazali cipele.
    Zato gospodo nemojmo puno da lupetamo u prazno, preduzmimo ponesto svako od nas. Lopatu u ruke i da posadimo po koje stablo. Sadnice ne treba cak ni da se kupuju, puna je suma mladica koje nicu same, treba ih samo presaditi na pozeljnu lokaciju.
    Koliko ste ih do sad posadili?
  • luna

    02.04.2016 17:08
    gospodja iz vojvodinasuma se bavi necim drugim
  • Sremac

    01.04.2016 22:52
    Pošumljenost pored ovih zemljaka i jarana je nemoguća. Svaki od njih ima Stilovku u gepeku. U Slankamenu vikendaši strepe dal će videti voćke sledeći put kad dođu. Policija nelegalnu seču drveća ne poznaje kao kriminalno delo. Užas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".