Gakovo: Paori opet osuđeni na 30 dana zatvora

Prekršajni sud u Apatinu doneo je danas novu presudu, kojom su petorica poljoprivrednika iz Gakova osudjena na 30 dana zatvora.
Advokat poljoprivrednika Branimir Mitrović rekao je da nova presuda ne upućuje poljoprivrednike odmah u zatvor, već će se sačekati da prodje rok za žalbe
 
- Mi ćemo se sigurno žaliti Apelacionom sudu, jer je ovakva presuda Prekršajnog suda u Apatinu katastrofalna i puna manjkavosti i nepravilnosti - rekao je Mitrović za agenciju Beta.
 
Prema njegovom mišljenju, nova presuda Suda u Apatinu ne može da prođe, ali u slučaju da poljoprivrednici budu morali da odu u zatvor, njima će se računati i vreme koje su tamo proveli nakon prethodnog hapšenja.
 
Petorica poljoprivrednika su prethodno presudom Prekršajnog suda u Apatinu od 19. marta osudjeni na zatvorske kazne od 30 dana nakon što su proveli 26 dana na njivi u Gakovu kod Sombora u znak protesta zbog uzurpiranja državne zemlje, čuvajući poslednju parcelu koja nije bila uzurpirana. 
 
Nakon što je na lice mesta došle policija, oni su uhapšeni zbog remećenja javnog reda, a sudilo im se dan nakon hapšenja. Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu ta presuda je ukinuta u celosti i vraćena sudu u Apatinu na ponovno odlučivanje. 
 
Odbor Skupštine Vojvodine za poljoprivredu predložio je nedavno Pokrajinskoj vladi da razmotri najnovija dešavanja u vezi za uzurpacijom državnog poljoprivrednog zemljišta i da predloži vanrednu sednicu Skupštine Vojvodine na tu temu.
 
Pokrajinska vlada je na sednici usvojila zaključke u kojima se od Vlade Srbije traži ukidanje zaključka kojim se poljoprivrednicima koji su uzurpirali državnu poljoprivrednu zemlju omogućava da prijave površinu koju obradjuju do početka maja i plate za zemlju prosečnu cenu.
 
U zaključku se traži i izrada novog zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, a od resornog ministarstva i da utvrdi ko su uzurpatori zemlje. 
 
Pokrajinska vlada je svoje zaključke uputila Skupštini Vojvodine, a o datumu sednice na kojoj će se o njima raspravljati još nije odlučeno.
 
Autor: Beta
  • zemljoposednik

    08.04.2016 09:03
    @vv
    Nisu osudjeni zbog protesta vec zvog prebijanja traktorista, bar je to formalni razlog presude. Kad su bolidi, u vatru ih je gurnula politicka partija, partija se izmakla a oni provode dane po sudovima i placaju advokate. Uzurpiranje zemlje se resava na drugi nacin, u uzurpiranu parcelu se udje sa traktorima, predje se preko letine i uzurpator ce drugi put razmisliti da li ce uloziti novac i vreme na obradu otete zemlje. Eh, da, dok se to obavlja "seoska straza" iz lovackog drustva stoji pored... ovi iz Gakova su naivni kao seoske mlade.
  • vv

    07.04.2016 18:57
    super
    Osudjeni zbog protesta, govori li to nešto o razvoju demokratije u Srbiji?
  • Janac

    07.04.2016 18:26
    Tuci milicijo moja!

    To je super.. Canak izgazi coveka u kafani, postoji video snimak i brdo dokaza i oslobode ga... Jadne paore pokupi policija jer se protive kradji drzavne zemlje i ODMAH ZATVOR...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina