Subotica: U četvrtak protest novinara Mađar soa i Het napa

Pojedini novinari listova Mađar so i Het nap održaće u četvrtak, 7. jula, protest ispred sedišta Mađarskog nacionalnog saveta zbog, kako navode, političkih pritisaka koje Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz taj savet, pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u tim mađarskim listovima.

"Ono što ni (Slobodan) Milošević nije uspeo, uradiće Mađarski nacionalni savet, oduzimajući višedecenijsko pravo od zaposlenih da se izjasne o izboru glavnih i odgovornih urednika tih listova", navedeno je u saopštenju tih novinara Mađar soa i Het Hapa.

Početak protesta je zakazan za 15 sati.

Novinari su naveli i da, osim tih poteza, SVM i savet otvoreno proganjaju i pokušavaju da otpuste sve novinare koji se ne slažu sa takvim pristupom, čak i po cenu kršenja zakona.

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je krajem prošle nedelje da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta odlučio da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het Nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka, kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM-u.

Novinar Mađar soa Peter Kokai, koji je ujedno i odbornik organizacije Mađarski pokret (MP) u Skupštini opštine Senta, prošle nedelje je otpušten iz tog lista zbog, kako je navedeno u obrazloženju, "obavljanja privatnih poslova".

Na protestu u četvrtak građanima će se, osim novinara mađarskih listova, obratiti i druge kolege novinari.

  • Zivan

    06.07.2016 06:20
    Nedopustivo je da se novinar otpusti iz radnog odnosa zato sto je aktivista rivalske stranke, tu bi sud morao da reaguje, a prvo inspekcija rada.
    Novinari bi mrali znati da se u kapitalizmu zaposleni ne pitaju, ni konsultativno, oko imenovanja direktora i glavnog i odgovornog urednika. Ne kazzem da je dobro resenje, ali je manje- visse svuda tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina