Ruma: Obuka žena za industriju obuće

Ženski edukativni centar u Rumi, koji će organizovati obuku za proizvodnju obuće, otvoren je juče.
Reč je o dvogodišnjem programu javno-privatnog partnerstva opštine sa lokalnim proizvođačem obuće "Insert" za obuku radnika. Centar nudi nezaposlenim ženama obuke koje su osmišljene da bi zadovoljile potrebe obućarske, kožarske i industrije nameštaja u Sremskom okrugu. 
 
U Sremskom okrugu ima oko 24.000 nezaposlenih, a u samoj Rumi bez posla je 5.000 ljudi, piše Dnevnik. Najviše je nezaposlenih među nekvalifikovanim radnicima i radno sposobnim ženama. Predsednik Skupštine opštine Ruma Stevan Kovačević objašnjava da lokalnoj samoupravi, ukoliko želi ekonomski razvoj, nije dovoljno samo da investitorima predstavi infrastrukturu, komunalne i saobraćajne potencijale već i da ima obrazovanu, stručnu radnu snagu koja je spremna da odgovori savremenim tehnološkim izazovima.
 
Pored stručnog osposobljavanja za industriju izrade obuće, Ženski edukativni centar ima i dodatne obuke iz engleskog jezika i informatike. Stručno osposobljavanje sprovodi se u tri ciklusa koji traju po tri meseca, a trenutno je u Centru na obuci oko 70 žena. Centar je otvoren za sve žene iz Srema koje su starije od 18 godina i imaju minimum završenu osnovnu školu.
  • Mika

    16.07.2016 09:47
    mika
    u ovom gradu je stao zivot
  • Swallow

    15.07.2016 17:02
    Kreativnost
    Od mene imaju veliku podršku! Vrednost zanata se sve više i više gubi, a žene koje nauče ovaj zanat mogu izraziti svoju kreativnost i naplatiti je. Možda više ne bi ni živeli u sivilu koje nam nameću društvo i tehnologija,u sivilu serija proizvoda. Ruke i prsti nam ne služe samo da kuckamo za računarima i dugmićima, nego i da njima nešto pravimo!
  • Zivan

    15.07.2016 10:07
    To je bas posao za zene, svasta. Radeci sa kozom, gumom, lepilima, bojama.., vec posle tri, cetiri godine ogrubece, a posle desetak sezona poccece prvo blaza pa ozbiljnija profesionalna oboljenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".