Vrdnik: Obnova Vrdničke kule gotova, ali je i dalje zapuštena i bez namene

Radovi na obnovi Vrdničke kule, spomenika iz rimskog doba koji se nalazi nadomak Novog Sada na Fruškoj gori, završeni su za ovu godinu.

Jelena Filipović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da je urađena sanacija, konzervacija i zaštita zidanih struktura.

"Ove godine je urađeno iskopavanje zemlje oko zidina branič kule, radi utvrđivanja nivoa temeljenja kule i izrade nedostajućeg lica zida kule sa južne i istočne strane iste. Očišćene su zidane strukture branič kule od korova i rastinja i obzidani su zidovi (izrada lica zida) lomljenim kamenom sa ručnom obradom kamena do visine od oko 2,50 m od nivoa terena", objašnjava ona.



Radovima je obuhvaćena i konzervacija završne zone zidova, dodaje sagovornica 021.

Uskoro će početi arheološka iskopavanja ulazne zone u kompleks kako bi se stekli uslovi za građevinske radove naredne godine, kojima će se konzervirati i sanirati ulazna partija, ostaci istočnog bedema i ostaci ulazne kule, najavljuje ona.

Izrada idejnog projekta rekonstrukcije Vrdničke kule – spomenika kulture od velikog značaja, započeta je pre dve godine.

Vrdničku kulu izgradio je rimski vladar Probus 287. godine, a njena svrha bila je odbrana grada Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice. U izvorima se prvi put pominje 1315. godine, kao jedan od poseda episkopa Dimitrija.

Današnji ostaci kule predstavljaju samo deo utvrđenja izdužene polukružne osnove, sa kapijom koja se nalazila na istočnom bedemu. Na južnoj strani nalazio se odbrambeni zid ojačan pilastrima, a na uzvišenju su se nekad nalazile dve kule - kružna i glavna. Glavna kula ima osnovu u obliku potkovice, u koju se ulazilo sa zapadne strane u nivou prvog sprata do koga su vodile stepenice. Zapadno od kule, nalazilo se podgrađe, koje je zidom bilo odeljeno od nje.

Utvrđenjem dominira snažna branič – kula, izdužene polukružne osnove. Otkopavanjima, koja su pre Drugog svetskog rata vršena ispred ulazne kule, otkriveni su zidovi koji su opasivali podgrađe.

Vrdnička kula je još 1949. godine zaštićena od strane Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture Srbije, kao kulturno dobro od velikog značaja, ali je tek sada išta rađeno na njenoj obnovi, nakon što je ukazivano da propada bez ikakve zaštite države.

Do ovog istorijskog lokaliteta se može doći "stazom zdravlja" za 20 minuta lagane šetnje od etno naselja "Vrdnička kula", koje je dobilo naziv upravo po tom spomeniku.

  • ex chapman

    25.11.2016 10:13
    @JA
    ah da - zaboravio sam i ovo (verovatno opet zbog svoje zlobe): lopov nikad ne voli da mu se kaže da je lopov. zbog toga toliko mržnje prema svakom ko vam kaže istinu u lice?
  • ex chapman

    25.11.2016 10:07
    @JA
    nije zavist, JAdniče! Joka, kao i svi mi, vrlo dobro zna:
    1. da je "JA" naručeni komentar samog tog nekog ko je hvaljen u komentaru
    2. da je svako bogatsvo u Srbiji stečeno kriminalom
    3. da se kriminalci sada predstavljaju kao elita, a njihove žrtve se predstavljaju kao zavidni zlobnici, kojima smeta tuđ uspeh! naravno da nam smeta tuđ "uspeh" ako je u pitanju uspeh u kriminalu! da sedite po zatvorima gde vam je i mesto, niko vas ne bi kritikova! ah da, zaboravih zbog svoje zlobe - onda bi siroti Vrdničani ostali bez života (ako smem da parafraziram Vaš komentar)!
    PS. da, on jeste mufljuz
  • Ja

    23.11.2016 08:41
    @Joka
    Ma da, samo vi pljujte iz novosadskih zgradurina gde vas lepo greju i gde imate sve na izvolte. Nama koji živimo u Vrdniku taj hotel i etno selo znači i život, poslove, turizam, goste, infrastrukturu. Pre njega je Vrdnik bio prilično učmala sredina sa nešto gostiju u Termalu i okolini. Danas je krcat gostima (ne samo "mufljuzima iz BG", sve više i više ljudi izdaje sobe, a dobili smo renoviran put prema Rakovcu koji se cele zime uredno čisti, sređen centar, uređeno dečije igralište... Ali, lako je kritikovati "beogradske mufljuze" kada na Frušku Goru dolazite samo 1. maja da je malo ojadite. Dođite da živite na njoj, pa onda pričajte da li je novi hotel i etno selo dobra stvar za Vrdnik (i Frušku Goru) ili ne.
    Najbolje je ovo "pozicionirao hotel pored čuvene banje". Pa šta? Kao, penzioneri iz Termala sada će u hotel sa 5 zvezdica od svojih 5.000 jednokratne pomoći? Šta je poenta ove rečenice, osim zavist, gnev i zloba? Kao, uostalom, i celog komentara.
    Uzgred, taj "mufljuz" je od svojih para sredio pešačke staze do tog spomenika kulture koji je propadao i bio čerupan decenijama unazad. I sad je on "mufljuz", a vi ste, iz "metropole" u kojoj nema ni mira ni vazduha (iz koje sam ja posle 35 godina pobegao u Vrdnik) neki ekolozi i branitelji nas jadnih "seljaka".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina