Romsko naselje 20 godina čeka civilizaciju: Uvedite nam vodu, nećemo smrdeti

Stanovnici naselja Lipovac 10, kod gvozdene kapije na izlazu iz Sremskih Karlovaca, već dvadeset godina uzaludno čekaju struju.
U tom romskom naselju živi dvadesetak porodica u trošnim kućicama, a struji se nadaju kako bi koliko toliko upristojili svoje naselje, dok o vodovodu zasad mogu samo da sanjaju zbog čega i zimi i leti odlaze na obližnji potok, odakle uzimaju vodu za pranje i kupanje. 
 
"Kažu: romska deca smrde; pa smrde kad nemamo ni struju ni vodu! Neka nam je dovedu i nećemo smrdeti! Već 20 godina pred izbore dolaze nam razni političari, dele ulje i makarone. Ne treba to nama! Dovedite nam vodu i struju!", priča ogorčeno jedna stanovnica naselja, koja podiže petoro dece. 
 
Lipovac 10 je nastao na zadružnom zemljištu, koje je sada u vlasništvu opštine. Meštani su pre šest meseci predali zahtev za legalizaciju svojih kuća, a zbog dovođenja struje i ranije su se obraćali opštinskim ocima i "Elektrovojvodini". Predstavnici "Elektrovojvodine" su i bili u naselju i ustanovili da postoje uslovi za dovođenje struje jer je trafo samo 200 metara od naselja, ali je sve ostalo na tome i još se čeka saglasnost iz opštine. 
 
"Vide valjda da je romsko naselje pa nas svi izbegavaju. Niko nam ne kaže u čemu je problem, pogledali su teren i rekli da može da se dovede struja, a kad sam se nekoliko puta raspitivao zašto se onda ne dovede, neko mi je rekao 'pa neće je Romi plaćati'. Radim i imam 16.000 dinara platu, to nije mnogo, ali ću uvek platiti za struju, a onaj ko ne plaća, neće je ni imati. Mi jesmo sirotinja, ali nismo nepošteni. Ovo naselje nije od kartona i nije nastalo da bi se sakrilo ukradeno. Ovi ljudi ovde su maltene svi zaposleni, čak imamo i penzionera", kaže Stevan Pajkin dok pokazuje na kuće koje je, kako tvrdi, izgradio sam od cigala pronađenih na deponijama.
 
Prema njegovim rečima, prošle godine mu je rečeno u opštini da se obrušio asfalt u Sremskoj ulici, da ga treba popraviti i da u budžetu nema para za struju.
 
"Ništa ne tražimo besplatno. Platićemo sve u ratama, i kablove, i strujomer, samo neka nam dovedu struju. Godinama kupujemo mast i od toga pravimo žižu za osvetljavanje kuće. Mast je jeftinija od sveća, samo sve u kući bude garavo od žiže", kaže Vladimir Stojkov.
 
Ističe da deca iz Lipovca redovno idu u školu, to može i da se proveri, ali ne mogu i da uče pored žiže.
 
"Imam dve ćerke koje idu u školu. Često zaplaču što nemamo televizor... Volele bi i da se redovno kupaju, da budu uredne i čiste kao i druge devojčice. To nisu nemoguće želje, mislim da će me svaki normalan roditelj razumeti", kaže on za Dnevnik
 
Očajni što im niko ne izlazi u susret, meštani su predali peticiju predsedniku Odbora Skupštine Vojvodine za bezbednost Miroslavu Španoviću, navodeći da naselje tik uz stari put prema Beogradu u večernjim satima nije bezbedno zbog mraka i strahuju zbog svoje dece.
 
"Meni su se obratili kao predsedniku Odbora Skupštine Vojvodine za bezbednost, ali prava istina da je zbog toga što sam Karlovčanin i što se znamo sa ulice. Mislim da konačno treba izaći u susret tim ljudima. Osetio sam obavezu zbog sebe i svih Karlovčana da pokušam da im pomognem. Videćemo šta možemo uraditi u narednih nekoliko meseci...", navodi Španović.
  • Milutin

    06.12.2016 12:48
    Smrad
    Ajd da razumem ove sto smrde jer nemaju struju i vodu,ali ne mogu da razumem zasto onda i drugi romi koji imaju vodu i struju smrde.
  • NS

    06.12.2016 05:14
    Platili smo i plaćamo:
    Porez na kuću,
    Izgradnju prilaznog puta,
    Priljučak za struju,
    Priključak Pošti za telefon,
    Priklučak za gas,
    Priključak za vodu,
    Plaćamo informatici.
    Ima još.
    Iz kojeg razloga bi nekome trebalo oprostiti takve troškove?
    Ne znam koji su motivi NVO da neke pomaže a neke ne.
  • sale

    05.12.2016 12:21
    Ja zivim u NS , da bi imao struju i vodu morao sam da platim prikljucak koji je kostao jako puno. Da bi imao gradsko grejanje morao sam da kupim podstanicu i platim prikljucak.
    Za njih je veoma prosto da dobiju struju i vodu , ako imaju para neka odu i podnesu zahtev , plate prikljucke i to je to. Ako nema trafo stanice mogu da izgrade i Elektrodistribucija ce ih ukljuciti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".