Za otpadne vode i upravljanje otpadom potrebno 10 milijardi evra

U susret otvaranju poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, Srbija treba da u upravljanje otpadom i otpadnim vodama uloži 10.6 milijardi evra, kaže pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
Galić je, povodom uručivanja dozvole za skladištenje opasnog i neopasnog medicinskog i farmaceutskog otpada kompaniji "Remondis Medison" d.o.o. iz Zrenjanina, naglasio da se ta kompanija usko bavi svojom delatnošću i to čini po svim standardima Evropske unije.
 
Kako je rekao izvršni direktor kompanije Bojan Sudarev, dobijena dozvola je put ka proširenju kapaciteta i najavio da će buduće investicije obuhvatiti i tretman ostalih vrsta otpada. On je dodao i to da dugoročni planovi podrazumevaju i implementaciju principa "waste to energy", po kojem bi tretirani otpad zbog svoje visoke kaloričnosti trebalo da se koristi za proizvodnju energije.
 
"Na godišnjem nivou mi tretiramo oko 350 tona infektivnog otpada, dok se na srpskom tržištu generiše oko 6.000 tona. Za sada govorimo o malom delu, ali se krećemo u pozitivnom smeru, jer otpad koji je opasan i za ljude i za životnu sredinu počinje da se zbrinjava na adekvatan način", istakao je Sudarev.
 
On je objasnio da infektivni otpad nakon tretmana u postrojenjima postaje potpuno bezopasan, dehidriran, izmenjenog oblika i za 80 odsto smanjenog volumena, kao i da se potom odlaže na posebne deponije pod posebnim uslovima.
  • Vojvosadjan

    05.12.2016 17:42
    Ne vidim uopste gde je problem, predsednik Nikolic je pre par godina u kampanji obecao 100 milijardi dolara kineskih investicija, tako da 10 je smejurija.
  • пола виагре

    05.12.2016 16:08
    Опет провидно! Пошто је "држава" овај посао очито продала приватној фирми, очекујемо да се огласе или једни или други и да кажу за колики су се проценат уталили.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina