Tokom prošle godine 2.000 Vojvođana lečeno od psihoza

Način i ritam življenja, međuljudski odnosi, (ne)funkcionisanje socijalne sredine, doživljaji i perspektive, nezaposlenost i niska primanja - sve skupa što osećamo živeći u određenim uslovima, utiče na naš psihološki pritisak.

Sve navedeno mogu biti takozvani okidači koji nas izbacuju iz okvira racionalnog sistema razmišljanja ili ponašanja, kaže upravnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine doc. dr Boris Golubović.

Budući da statistike govore da oko dva odsto stanovnika Srbije boluje od neke psihičke bolesti, to znači da je nepunih 40.000 Vojvođana obolelo od neke od teških duševnih bolesti, odnosno psihoze, kao što su šizofrenija, bipolarni afektivni poremećaj... Nešto više od 2.000 pacijenata lečeno je na Klinici za psihijatriju tokom prošle godine, dok je hitnih pacijenata bilo nešto više od 4.000.

"Kod nas je praktično najveći problem neizvesnost u hipotetičkoj situaciji ostajanja bez posla, više nego sama nezapos-lenost i niska primanja. Ono što je značajno, jesu poremećaji, a ne bolesti, poput paničnih napada, poremećaja spavanja, anksioznog poremećaja... Onoga što ne limitira organizam, ne izbacuje vas iz koloseka da ne možete da funkcionišete uopšte, ali kvari kvalitet života", navodi Golubović za "Dnevnik".

Panični poremećaji su nova kategorija, kojih poslednjih dvadesetak godina ima sve više. Prema svetskim statistikama, jedna četvrtina stanovništva bar jednom u životu ima poremećaj koji pripada ovoj grupi paničnih poremećaja. Prema mišljenju dr Golubovića, razlozi tome su ubrzan tempo života koji posledica tehnološke revolucije.

"Psihoze, odnosno teške duševne bolesti, predstavljaju hronična oboljenja. Postoji određena paleta od  bolesti koje imaju abortivnu formu, te koja su krajnje blaga i vidljiva, potom malignu formu, što znači da brzo napreduje, a između toga su one koje je lako, teško i srednje regulisati. Bolesti imaju i oscilovanje tokom godina i zahtevaju redovno lečenje. Postoji mogućnost lepog zalečenja na duge staze, ali ne kod svih. Ono što je dobro u ovom trenutku je da država i naše zdravstvo raspolažu priličnim kvantumom veoma solidnih i dobrih lekova koje prouzrokuju manje nus-pojava. Dakle, nova generacija lekova ne dira intelektualne sposobnosti i sa njima se pacijent komfornije oseća", navodi upravnik Klinike za psihijatriju.

Ipak, osim redovne terapije, veliku ulogu u regulisanju zdravlja i lečenju, imaju članovi porodice.

"Ako imate porodični mir, vi se dobro osećate, a ako imate problem i porodica stane iza vas, vi se osećate neuporedivo bolje i sigurnije. Porodica je temelj kvalitetnog psihičkog funkcionisanja. Međutim, naše društvo je još uvek opterećeno stigmatizovanjem pacijenata i predrasudama. Svi smo deklarativno super sa nečim, ali kad imamo psihijatrijski poremećaj u našoj okolini, volimo da se sklonimo. A porodica se trudi da to čuva u diskreciji. Suština je da, gde pacijenti imaju podršku porodice, lečenja su neuporedivo kvalitetnija", kaže dr Golubović.

Sagovornik "Dnevnika" objašnjava da su određena oboljenja češća u porodicama u kojima ona već postoje. Istina je, kaže on, da genetika utiče, ali i odrastanje u određenim uslovima povećava šansu za oboljenjem.

"Ključna stvar su porodica i vaspitanje, ulaganje u decu, razgovor sa njima, naučiti decu da iznose svoje stavove argumentovanjem. Suština je kad od malih nogu ulažemo u decu i razvijamo njihove veštine i adekvatnu komunikaciju. Mislim da današnji roditelji nisu dovoljno dobri u toj misiji, ali i njih smo preopteretili mnogim obavezama", smatra dr Boris Golubović, ističući da je zapažen porast broja dece koja pate od nekih psihičkih poremećaja i disfunkcija.

Mnogi u šali umeju da kažu kako, kada se osećaju depresivno ili imaju neki psihički poremećaj, uzmu čašicu rakije i ona sve reši. Iako alkohol, istina, deluje opuštajuće, takav osećaj je samo privremen i svi problemi se vraćaju kada se alkohol metaboliše.

  • Limun

    12.02.2017 15:49
    Ja sam uvek govorio da je vojvođanin dijagnoza. Ne može se niko normalan tako izjasniti.
  • AvAv

    12.02.2017 11:29
    Ovaj tekst kao da je pisan za neki simpozijum . Ja bih jednostavno rekao da je narod otkacio ziveci u lideru regiona .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina