Sremska Mitrovica: Grad ne da Srpski dom Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Građani Sremske Mitrovice pobunili su se i ne dozvoljavaju da deo starog Srpskog doma u centru grada dođe u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.
Prema pisanju "Blica", čuvena građevina podignuta je 1895. godine sredstvima građana "na polzu crkvi i narodu". Zahvaljujući velelepnoj kupoli koja dominira centrom Mitrovice, ova građevina je postala simbol grada. U ovoj zgradi se nalazi i dom pozorištu, biblioteci i galeriji, i zato što smatraju da će se ova ustanova kulture koristiti za poselo, Mitrovčani su ogorčeni novim pritiscima SPC za povraćaj dela Srpskog doma.
 
Poučene praksom da vraćene objekte pretvaraju u kafane i restorane naplaćujući pozamašne kirije, gradske vlasti odbile su zahtev Eparhije sremske i vladike Vasilija.
 
"Grad je ponovo suočen sa zahtevom SPC za povraćaj dela Srpskog doma u koji su smeštene renomirane ustanove kulture. Mada iz Eparhije sremske stižu uveravanja, što nam je lično potvrdio i vladika sremski Vasilije, da će crkva i nakon restitucije ostaviti gradu ustanove kulture, grad neće taj prostor ustupiti crkvi. Niko ne može da nam garantuje da ih crkva posle neće izdati u zakup u druge namene", poručuje gradonačelnik Vladimir Sanader.
 
On smatra da prema Zakonu o povraćaju crkvene imovine lokalne vlasti nisu dužne da crkvi vrate one objekte koji su od opštedruštvenog i kulturnog značaja. Međutim, opštinskom odlukom iz 2000. godine SPC dato je na korišćenje zapadno krilo građevine, gde se nekad nalazio ekspres-restoran, a na spratu prostorije lokalne RTV M i Pravoslavne crkvene opštine.
 
Ušavši u taj posed pre tri godine, crkva je prostorije u prizemlju izdala u zakup vlasnicima butika i picerije, a sprat je za 20 miliona dinara rekonstruisan sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Isti prostor tamošnji sveštenik sa sinom izdaje Mitrovčanima za svadbe, krštenja i druga veselja. Kulturni radnici su bili šokirani kada su crkvene vlasti salu prošle godine izdali u zakup Muzičkoj školi "Petar Krančević", inkasirajući 300 evra mesečno.
 
Upravnica Pozorišta "Dobrica Milutinović" Jelena Janković navodi za "Blic" da grad ne sme da dozvoli da ustanove kulture koje se nalaze u Srpskom domu, budu na ulici.
 
"Pozorište je oduvek bilo jezgro kulturnog života grada, a Mitrovčani imaju tradiciju odlaska u pozoršte koje je oduvek na ovom istom mestu, u Srpskom domu, i tako bi trebalo i da ostane", zaključuje Janković.
  • Plavić

    29.03.2017 09:50
    Zakon - šta li je to ...?
    Tu skoro mediji su izveštavali o identičnom problemu u slučajevima Muzeja Nikole Tesle i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu ... Muzeju Vojvodine preti opasnost da ostane bez kulpinskog dvorca u kome je izložba primenjene umetnosti i Poljoprivredni muzej ...
    Ispada da u ustanovama kulture nikada nisu čuli ili videli ono što popularno zovemo zakon o restituciji. Ovakva "neobaveštenost" uprava nabrojanih ustanova i iznad svega njihovih osnivača - Republike, APV i gradova i opština - je zaprepašćujuća jer je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju više nego jasno odredio:

    Izuzeci od vraćanja u naturalnom obliku
    Član 18
    Ne vraća se pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status:
    1-2) (nepotrebno izostavljeno!)
    3) nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi;
    4-11) (...)
    Bojim se samo da je u pitanju nešto mnogo gore od "neobaveštenosti"!


  • Restitucija duhovnos

    28.03.2017 23:41
    @bez mnogo buke

    Ja se slazem, ali zasto crkva ima prioritet i postavlja uslove drzavi pod pretnjom da nece da placa porez dok joj se SVA! imovina ne vrati, a meni i ostalim gradjanima koji uredno placamo porez i samo Bog i Drzavna administracija zna sta smo sve trebali od dokumentacije da skupimo i po kojim arhivama i katastrima da bauljamo, je zakon o restituciji zamrznut? Sve sto je oduzeto od mojih prababa, pradedova, mojih baba i deda i za sta su moji roditelji predali urednu dokumentaciju, ceka "neka bolja vremena". Treba i ja da umrem pa da moja deca docekaju red na restucioni zakon o povracaju imovine koji nam po zakonu pripada?, A sve to vreme Crkva nece da placa porez, pozivajuci se na isti taj zakon, izdaje lokale, skuplja pare i pravi se blesava!
  • bez mnogo buke

    28.03.2017 19:25
    Oteta imovina mora da se vrati stvarnim vlasnicima...ako hoćemo u EU i drustvo civilizovanih naroda. Tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".