Autor: Blic/ Foto: Printscreen

Info
28.03.2017.
08:39 > 09:06
Građani Sremske Mitrovice pobunili su se i ne dozvoljavaju da deo starog Srpskog doma u centru grada dođe u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.
  • Plavić

    29.03.2017 09:50
    Zakon - šta li je to ...?
    Tu skoro mediji su izveštavali o identičnom problemu u slučajevima Muzeja Nikole Tesle i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu ... Muzeju Vojvodine preti opasnost da ostane bez kulpinskog dvorca u kome je izložba primenjene umetnosti i Poljoprivredni muzej ...
    Ispada da u ustanovama kulture nikada nisu čuli ili videli ono što popularno zovemo zakon o restituciji. Ovakva "neobaveštenost" uprava nabrojanih ustanova i iznad svega njihovih osnivača - Republike, APV i gradova i opština - je zaprepašćujuća jer je Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju više nego jasno odredio:

    Izuzeci od vraćanja u naturalnom obliku
    Član 18
    Ne vraća se pravo svojine na nepokretnostima koje na dan stupanja na snagu ovog zakona imaju sledeću namenu, odnosno status:
    1-2) (nepotrebno izostavljeno!)
    3) nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti ustanova iz oblasti zdravstva, vaspitanja i obrazovanja, kulture i nauke ili drugih ustanova, kao javnih službi, osnovanih od strane nosilaca javne svojine, a čijim bi vraćanjem bio bitno ometen rad i funkcionisanje tih službi;
    4-11) (...)
    Bojim se samo da je u pitanju nešto mnogo gore od "neobaveštenosti"!


  • Restitucija duhovnos

    28.03.2017 23:41
    @bez mnogo buke

    Ja se slazem, ali zasto crkva ima prioritet i postavlja uslove drzavi pod pretnjom da nece da placa porez dok joj se SVA! imovina ne vrati, a meni i ostalim gradjanima koji uredno placamo porez i samo Bog i Drzavna administracija zna sta smo sve trebali od dokumentacije da skupimo i po kojim arhivama i katastrima da bauljamo, je zakon o restituciji zamrznut? Sve sto je oduzeto od mojih prababa, pradedova, mojih baba i deda i za sta su moji roditelji predali urednu dokumentaciju, ceka "neka bolja vremena". Treba i ja da umrem pa da moja deca docekaju red na restucioni zakon o povracaju imovine koji nam po zakonu pripada?, A sve to vreme Crkva nece da placa porez, pozivajuci se na isti taj zakon, izdaje lokale, skuplja pare i pravi se blesava!
  • bez mnogo buke

    28.03.2017 19:25
    Oteta imovina mora da se vrati stvarnim vlasnicima...ako hoćemo u EU i drustvo civilizovanih naroda. Tačka.
  • somborka

    28.03.2017 15:34
    sramota me
    Mi smo našu Preparandiju predali bez borbe. Nisu nas ni pitali, sada stoji prazna, kao avetinja.
    Amin.
  • Mitrovcanin

    28.03.2017 15:17
    Sramota
    Svestenik iz mitraje mi predavao pre 4 god veronauku, vozio audi rs6 karavan, nzm kakva je sad situacija. Drugi svestenik da ga ne imenujem ima u veterniku kucu bolju od mnogih politicara( poredim sa njima jer veceg sljama nema), pritom prostorije u okviru ove zgrade koriste za licne potrebe i slavlja i iznajlmljuju mitrovackim baronima za iste prilike. Sve sama elita, dosli iz nekih sela bez prebijene pare a sad hoce monopol i pricaju nam o nekom bogu. Krivi smo mi sami jer ne znamo svoja osnovna gradjanska prava, mi smo go*na4
  • ja

    28.03.2017 12:25
    Kao vernik SPC sam ogorčen kako osionošću nekih sveštenika tako i orkestriranom mržnjom prema crkvi.

    Zakon je idiotski napisan i trebalo bi dodati zabrane za pretvaranje takvih objekata u kafančine i slično. Pod pretnjom trajnog oduzimanja ako se "novi - stari" vlasnici ogluše o isto.

    I amin.

    p.s. Zar nije SNS tamo na vlasti? Patrijote....
  • glup narod

    28.03.2017 12:20
    2000 god plase ljude da ce goreti u paklu ako ih ne slusaju i ne daju im pare.
    A ovaj sto kao nesto objasnjava neka objasni sto se sada poziva na zemaljski sud ako ga inace crkva ne priznaje?
  • Objašnjenje

    28.03.2017 10:53
    Samo da pojasnim ovim crkvomrzcima da crkva plaća porez na sve objekte koji ne služe obavlajnju verskih delatnosti.A objekat će grad vratit i još platiti troškove sudskog postupka ako se glupira.
  • Georgina

    28.03.2017 10:29
    Ne dajte im ništa! I uvedite im poreze i fiskalne kase!
  • Bojan

    28.03.2017 10:11
    Zakon jednak za sve
    Nedopustivo je da crkva, koja nece da placa porez, a uz to se bavi izdavanjem objekata u zakup i drugim profitabilnim poslovima,,nastoji da otme objekte koji su podignuti sredstvima gradjana i koji su od opstedrustvenog i kulturnog znacaja.
    Krajnje je vreme da ova zemlja ,koja je po Ustavu sekularna, to i u praksi pokaze i da crkva konacno bude tamo gde joj je po zakonu i mesto i da se zakoni i na nju primenjuju jednako kao i na sve druge.
  • Mladen

    28.03.2017 09:36
    Pa dokle?
    Ajmo da udaramo porez na sve objekte koje izdaje crkva!
    Samo ta jedna grana njihovih ogromnih primanja ce napuniti budzet za mnoge korisne stvari.
    Svo to svestenstvo je jedna obigna bagra koja se vozi u izuzetno skupim kolima, ne placa nikakve poreze i jos dobija pomoc od drzave.

    Samo neka mi neka osoba, koja podrzava crkvu, objasni zasto oni nebi trebali da placaju porez a imaju toliko puno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna