Žitište: Novo veliko trovanje životinja, među njima i zaštićene vrste

Novo masovno trovanje životinja zabeleženo je u četvrtak, 4. januara na periferiji Žitišta.
Članovi Ribolovačkog udruženja "Grgeč" su u novoizgrađenom ribnjaku pronašli dva mrtva mišara, jednu svraku, lisicu u kanalu, kao i deo pileta koji je bio obeležen vidljivom ružičastom bojom pesticida. 
 
U blizini je pronađen i jedan živi primerak mišara, inače zaštićene ptice u Srbiji, koji je spasen od davljena, te prebačen u Prihvatilište za divlje životinje Zoološkog vrta Palić.
 
"Prema nalazu Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji su na licu mesta bili 5. januara, reč je o najnovijem slučaju bezobzirnog trovanja, kome se, nažalost, ne zna motiv, ali se zna da posledice nisu prijatne. Sve se desilo na neposrednoj periferiji Žitišta, što može da dovede do daljih katastrofalnih posledica i po domaće i po divlje životinje", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
Po svemu sudeći u prirodi se truje šta se stigne, a i sve češće. Ovaj slučaj sledi samo nekoliko dana nakon što su otrovani psi i nakon što je postavljena velika količina pesticidnih mamaka u šumi Leget kod Sremske Mitrovice. 
 
 
 Foto: PZZP
 
I pored sve učestalijeg ponavljanja, ornitolog PZZP-a Marko Tucakov poručuje za 021.rs da su problemi i dalje isti - nedovoljna kontrolna distribucije pesticida, ilegalna prodaja zabranjenih supstanci, nedozvoljeni načini ubijanja lisica i šakala, ali upozorova i na neodgovarajuće reagovanje kada se ovakvi slučajevi dogode.
 
"Poriv za trovanje teško je sprečiti, ali je potrebno trovačima uputiti jasnu poruku da će biti kažnjeni. Svaki otrovani leš može da znači da će na njemu bit još žrtava, a takve štete je nemoguće sagledati. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zajedno rade sa partnerima iz Mađarske, Češke, Slovačke i Austrije na sprečavanju trovanja divljih životinja u okviru projekta PannonEagle. Sve ove zemlje imaju razvijene protokole delovanja u ovakvim situacijama i operativne organe koji ih sprovode te to daje bolje rezultate. Ipak, borba protiv namernog i nenamernog trovanja ptica i sisara, kako kažu u Zavodu, biće lakša ako se svi slučajevi registruju kod nadležnih", zaključuje Tucakov.
 
Podsetimo da je pažnju javnosti privukao i slučaj masovnog trovanja životinja kod sela Vitojevci u Sremu, gde je pronađeno 19 jedinki lisica i šakala, ali i mišara i belorepana. To je bilo jedno od najvećih prošlogodišnji trovanja životinja, o čemu više možete da pročitate OVDE.
  • G

    11.01.2018 16:18
    @Vlada - tužno je koliko ste glupi.
  • Vlada

    09.01.2018 11:28
    @G

    Zabrinuo si se skoro kao da si i ti čovek :)
  • G

    06.01.2018 15:31
    samo u Smrdojvodini
    Duša me boli zbog ovog. Kakvi ljudi-zveri ovde žive. Taj bi i čoveka ubio bez imalo savesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".