Opasan otpad kod Pančeva i Bavaništa pripada firmi protiv koje već postoji prijava

Na području Pančeva i Bavaništa otkrivene su tri nove lokacije na kojima je više od 100 tona opasnog otpada, a otpad pripada firmi "Eko 21" protiv koje već postoji krivična prijava.
Opasan otpad kod Pančeva i Bavaništa pripada firmi protiv koje već postoji prijava
Foto: Pixabay
Oko 50 tona otpada otkriveno je kod Pančeva. U pitanju je supstanca, lagerovana u buradima, koja potiče od ulja i ostataka tečnog goriva i predstavlja potencijalno opasan otpad. Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva izvršen je uviđaj i uzorkovanje od strane Instituta za javno zdravlje iz Beograda. 
 
Pored ovog lokaliteta, danas je obavljen uviđaj na još dva mesta u južnom Banatu: u jednoj kući u Pančevu i obližnjem selu Bavaništu, gde su u tunelskim pećima stare ciglane pronađena skrivena burad. Oba lokaliteta su povezana sa vlasnikom firme "Eko 21", koji je u inostranstvu. Inače, protiv te firme je još u aprilu 2017. godine pokrajinski Skretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine podneo krivičnu prijavu zbog nezakonitog skladištenja opasnog otpada.
 
Prema rečima pokrajinskog sekretara Vladimira Galića, posledice nedozvoljenog skladištenja potencijalno opasnog otpada snose građani, bilo da je reč o njihovom zdravlju, ili o njihovim sredstvima kao poreskih obveznika.
 
"Ovo što vidimo kad je u pitanju nelegalno skladištenje opasnog otpada je, u stvari, tzv. "biznis". Ti ljudi su shvatili da mogu da se bogate preko noći, na štetu zdravlja građana. Zato treba pooštriti kaznenu politiku, ali i uslove za dobijanje dozvole za mobilna postrojenja za preradu opasnog otpada", rekao je Galić.
 
Galić je pojasnio da takva lica mogu jeftino da iznajme prostor kao što je danas otkriven na teritoriji Pančeva, za vrlo malo novca da kupe određena postrojenja, potrebna im je samo polisa osiguranja a ne bankarska garancija za tretman otpada.
 
"Oni sve to obezbede za par hiljada evra, otpad nelegalno skladište i zbrinjavaju više stotina tona potencijalno opasnog otpada tako što ga jednostavno bace, umesto da ga tretiraju ili izvezu, za šta su se obavezali ugovorom", izjavio je Galić.
 
Kad je reč o uklanjanju i zbrinjavanju takvog otpada, prema rečima Galića, u skladu sa zakonom, u upravnom postupku, poziva se  operater da otpad ukloni o svom trošku. Ako nema dovoljno novčanih sredstava, onda se to radi iz sredstava poreskih obveznika, odnosno sredstava lokalne samouprave, pokrajine, ministarstva.
  • Ula

    13.03.2018 02:30
    I sta? Nista...
  • Mile

    12.03.2018 12:51
    Uvesti ali i primenjivati u zakonu, teroristički akt.
  • Lokalni biznismen

    12.03.2018 12:03
    Ne gledajte mene, ovo je uradio zapad namerno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.