Somborski portal "SOinfo" vratio pare sa skandaloznog medijskog konkursa u znak protesta

Portal SOinfo.org neće koristiti dodeljena sredstva na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata Grada Sombora.

Kako su saopštili, "opredeljenih 20.000 dinara ostavljaju gradu Somboru, da ih kroz predstojeći rebalans preusmeri na pozicije koje manjkaju".

Redakcija SOinfo.org portala je ovu odluku donela jednoglasno, uz konstataciju da ne žele da daju legitimitet nezakonitom rešenju koje je potpisala gradonačelnica Dušanka Golubović.

- Ona je direktno prekršila konkursne kriterijume i povredila Zakon o javnom informisanju. Gradonačelnica Sombora je dodelila novac građana Sombora medijima kojima je u prethodnom periodu izrečeno više desetina javnih opomena Saveta za štampu, konkretno Medijskoj mreži doo iz Beograda (Srpski telegraf) - 200.000 dinara, News media tim Beograd (Srbija danas) - milion dinara, Proglas public relations (Studio B) - 300.000 dinara, te Info IT media (Informer) - 200.000 dinara - navodi SOinfo.

Podsećaju da prema Pravilniku koji propisuje kriterijume za ocenu medijskih projekata, koga je 2014. godine doneo tadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, prednost u dobijanju novca bi trebalo da imaju projekti koji ostvaruju javni interes, uz garanciju da se medij pridržava profesionalnih i etičkih standarda.

- Pitamo gradonačelnicu Golubović i Komisiju za dodelu sredstava u sastavu Šmit, Kolar, Dimitrić Nešić, zašto se nisu pridržavali ovog pravilnika i da li je moguće da su gotovo četvrtinu novca iz budžeta grada poklonili "tabloidnim medijima" koji ne poštuju ni najminimalnije standarde profesije. Pitamo gradonačelnicu Sombora koji su to "naslovi" preporučili gore navedene "novine" za sredstva iz budžeta grada Sombora, da nije to slučajno tekst "Ustaše će tražiti Apatin, Sombor i Bačku Palanku" ili možda "Jokiću bruko! Izdao si Srbiju, sramoto" koji su se bez razlike pojavljivali u svim ovim izdanjima, samo pod različitim datumima. Možda ih je za konkursna sredstva ipak preporučila prošlogodišnja realizacija projekta, koja nikad nije završena ili je pak bio dovoljan naslov "Spektakl u Somboru: Gradonačelnica Golubović otvorila prvenstvo Srbije!" - navodi SOinfo.

Redakcija se istovremeno zahvalila na podršci kolegama otkako se čulo koji su rezulatati konkursa.

  • Radikal je dijagnoza

    02.06.2018 10:43
    Jako su se potresli u Partiji, baš...
  • Sava

    02.06.2018 09:41
    Piraterija
    Kriminal milionskih razmera, Svi mediji koji su na konkursu dobili novac prepisuju tekstove i kradu video materijale od redakcija koje taj posao rade istinski. U Somboru su jedine redakcije one Somborskih novina i nekoliko portala. I one jedine imaju zaposlene novinare. Svi ostali preuzimaju vesti od njih i objavljuju kao svoje, Najdrastičnije kršenje etike i profesionalnih standarda. O radio stanicam i televizijama da i ne govorim. Užasni programi i nepismeni zaposlenici. Ali zato odličan novac za poslušnost!!
  • Cosa

    02.06.2018 08:18
    Realno
    Ne nego ce da daju vama i da ih perfidno pljujete i rusite. Aj osvestite se. Nece vlast da finansira nesto sto je protiv vlasti i sto opstruise. Jel hocete da rusite, moracete da rusite o svom trosku. To je tako. Koliko god bolno bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina