Radnica bivšeg "Begeja" nakon 16 godina dobija jedan dinar na ime zaostalih plata

Zrenjaninski Privredni sud zaključiće 5. jula 16 godina dug stečaj nekad čuvene fabrike šešira "Begej", ali se oko 600 poverilaca, od kojih su skoro polovina bivši radnici, neće mnogo ovajditi.
Radnica bivšeg "Begeja" nakon 16 godina dobija jedan dinar na ime zaostalih plata
Foto: 021
Kako pišu "Novosti", od "ostatka ostataka" nekada čuvene šeširdžinice proizilazi "sića", pa će radnicima uglavnom biti isplaćeni iznosi od nekoliko desetina ili stotina dinara. Na račun, na primer, Verice Pašić, iz obližnjeg sela Krajišnik, treba da "legne" čitav dinar, na koliko će se zaokružiti pripadajuća joj 1,3 dinara. Nakon udaje, krajem devedesetih, Verica se odselila iz Krajišnika, a u selu ne znaju gde ona sada živi. Ukoliko joj je još aktivan tekući račun (koji se sa pogrešnom adresom vodi kod stečajne upravnice), uskoro će "leći" potraživanje na koje je čekala 16 godina. I koje predstavlja tragikomičan kuriozitet naše stvarnosti.
 
"Stečaj nad "Begejom" otvoren je 2002, a završen 2014. Tada je nastavljen takozvani stečajni postupak nad stečajnom masom, odnosno onim što je (pre)ostalo od dužnika. Sada je i to okončano, a na završnom ročištu 5. jula predviđeno je da sud donese rešenje o zaključenju slučaja Begej", objašnjava stečajna upravnica Jelica Vukolić.
 
"Begej" je vaskrsao 2013. zahvaljujući beogradskoj "Kapital grupi", koja je u svojoj fabrici u Rumi obnovila proizvodnju zrenjaninskih šešira. Zaštitili su vuneni filcani tuljak "Begeja" sa stogodišnjom tradicijom, i kao robnu marku "Begej het" prodaju ga širom sveta.
 
Imovina propale uzdanice zrenjaninske privrede, čiji je najvredniji deo bila fabrička hala na više od 8.000 kvadrata i specijalna oprema za proizvodnju šešira, prodata je 2008. kupcu iz Novog Sada koji je koristi kao magacin. I to iz trećeg pokušaja, neposrednom pogodbom za 60 miliona dinara, odnosno trećinu procenjene vrednosti. Radnici su i tada ostali "kratkih rukava" u naplati zaostalih zarada i troškova, pa su najskuplje platili ceh posrnuća fabrike u tranziciji. A stečajna masa dužnika "rastegla" se zatim na četiri godine, ali se i simbolično uvećala - iz skoro neverovatnih razloga. Pristigao je, naime, novac iz dobijenog spora s jednom bankom, zatim od anuiteta šest zakupaca zaboravljenih stanova solidarnosti, a oprihodovan je i stan u zrenjaninskom naselju Bagljaš oko kojeg je spor vođen 15 godina. U maju 2018. iseljena je bivša radnica "Begeja", za koju je utvrđeno da joj stan ne pripada. Onda je on dodeljen i prodat bračnom paru, takođe bivšim radnicima koji su imali najviše bodova i u stan je trebalo da se usele još 2003. Sav novac zaokružio je imovinu stečajne mase "Begeja". Shodno zakonu, ravnomerno će biti raspoređen svim poveriocima i omogućiti okončanje ovog maratonskog stečaja.
 
"Za isplatu je namenjeno ukupno 1,3 miliona dinara, ili u proseku 0,48 odsto potraživanja. Izvestan broj poverilaca nije dostavio svoje račune", kaže stečajna upravnica, koja će, za razliku od nezainteresovanih i razočaranih poverilaca, za svoj angažman naplatiti skoro pola miliona dinara.
 
U gradskom Savezu samostalnih sindikata Zrenjanin rekli su za "Novosti" da su bivši radnici "Begeja" i još nekoliko propalih ovdašnjih fabrika podneli kolektivnu tužbu sudu u Strazburu radi naplate svojih potraživanja iz stečaja.
  • Nina

    11.06.2018 13:40
    Isto tako bese AMB Grafika gde se od naj jace graficarske kuce napravi firma gde je rqacun u blokadi 500 dana!!!!,a plate kasne po 15-tak, meseci....Srbijo jadna si sa ovakvim lopurdama koji vozikaju mecke i sponzorisu vlast!!!!!
  • PetarPP

    10.06.2018 19:59
    @teror u
    Razboleo si se čitajući hrvatske forume.
  • teror u

    10.06.2018 17:35
    smrdistanu
    Na stranim forumima ova drzava se kotira kao jedna od najgorih za ziveti .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.