Zrenjanin: Naslednici traže ocenu ustavnosti uredbe o vraćanju zemljišta

Zbog zastoja u restituciji poljoprivrednog zemljišta, grupa naslednika priprema inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe, za koju smatraju da je unela pometnju u pravičnu naknadu.
Oni tvrde da je stupanjem na snagu "Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku oduzete imovine" od 21. aprila ove godine, kvalitetno zemljište nedostupno za vraćanje. Ostale su samo livade, pašnjaci i tršćaci, pa se pitaju da li je time restitucija zaustavljena. 
 
"Nama je ugroženo pravo da koristimo svojinu na koju polažemo pravo. Do sada nam se javilo pedesetak građana u nameri da se reši taj problem. Pokušavam da napravim spisak onih koji će moći da se uključe u naše aktivnosti", kaže za "Danas" jedan od naslednika Ivan Erski.
 
On se poziva na primer ratnih vojnih invalida koji su po pravdu morali u Strazbur da bi im bile isplaćene dnevnice.
 
"Pa kad su invalidi mogli da stignu do Strazbura, rešićemo i mi ovaj problem, jer se ovde radi o diskriminaciji građana u ostvarivanju njihovih prava", rekao je Erki za beogradski list.
 
Grupa naslednika pokrenuće pred Ustavnim sudom inicijativu za ocenu ustavnosti zakonitosti Uredbe i pripremiti pritužbu povereniku za zaštiitu ravnopravnosti, jer su stranke u restituciji diskriminisane u odnosu na građane koji su pre stupanja ove uredbe na snagu ostvarili svoje pravo na povraćaj poljoprivrednog zemljišta.
  • István

    11.07.2018 22:44
    ustavnost restitucije
    rale j tomic ! vidim da ste placeni komentator --- bot . Trebaliste malo postudirati materijal da ne napisete takav izmisljen glupost ali ako ste zato dobili barem jedan rucak onda neka vrti to u vasem stomaku dok ne sazrete za pisanje ljudski komentara. Ovaj " evropski " sitem i potomci uzurpatora grcevito zele zadrzati ono sto haracom otimali od vlasnika jer mi smo i dalje i zauvek vlasnici uzurpirani blaga. U uzurpaciji na veliko njima pomagaju potomci davaj-komunista zajedno sa klovnovima vlastodrzaca ! Treba ici do Strazbura obavezno mada svakom normalnom je jasno da svemu ima kraj tako i vladi haraclija.
  • rale j tomic

    11.07.2018 10:55
    restitucija
    Stari ljudi davali su zemlju za penziju posto su pomrli a drustvena svoina vise ne postoji i samim tim vaznost ugovorenih strana je istekla posto je penzija isplacivana koliko je i zemlja koriscena ,zasto se zemlja ne vrati naslednicima vec ih sad drzava kao svoju prodaje i daje drugom u arendu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina