Apatin dobija svoj muzej

Kuća Turskog u Apatinu postaće Muzej Apatina i galerijski prostor za umetnička dela koja su "rasuta" po institucijama ove opštine.
Apatin dobija svoj muzej
Foto: Pixabay
Kako je rekla zamenica predsednika opštine Dubravka Korać, ideja je da se sačuva istorija Apatina, a sam objekat koji se nalazi u glavnoj ulici je najreprezentativniji za tu namenu, prenosi Radio Dunav
 
Na jučerašnjoj sednici Skupštine usvojena je odluka o pribavljanju kuće Turskog u svojinu opštine Apatin. Prema rečima Dubravke Korać, bila bi šteta da objekat propadne ili da se sruši i da se na njegovom mestu izgrade lokali.
 
"Zato je na predlog Opštinskog veća Skupština danas usvojila tu odluku. Naša ideja jeste da kuću uredimo i opremimo iz sredstava koja se odnose na projekte prekogranične saradnje. Smatramo da je lokacija idealna. Potrebno je da jednom shvatimo da smo svi Apatinci, da smo svi došli odnekud, ali da sve podele možemo da stavimo sa strane, a da u muzej smestimo vrednosti koje će predstavljati našu prošlost. Odatle možemo da krenemo da gradimo budućnost. Želimo da neke nove generacije prihvate ovaj grad i njegovu istoriju kao nešto svoje i nešto na čega treba da budu ponosni", rekla je Korać.
 
Prema prvim najavama, zbog potrebe za ishodovanjem određenih dozvola, realno je da se očekuje da će kroz dve godine kuća biti sanirana i pretvorena u muzej.
 
Kuću budućeg muzeja izgradila je porodica Majer, koja je posedovala ciglanu u okolini Apatina. Porodica nije bila plemićkog porekla, ali kada su se dovoljno obogatili želeli su i tu titulu, pa su ćerku udali za grofa Turskog, plemića iz Češke. Kuća je izgrađena za ovaj bračni par. 
  • Nemam više ime

    27.07.2018 10:29
    Kuća je ustvari oteto vlasništvo porodice Majer,a sada će je uzeti opština.Interesuje me od koje godine počinje "istorija" Apatina.Zašto se naglašava da su svi odnekud došli?U ovoj državi istorija se tumači kako kome odgovara i zavisi od trenutnog trenda.
  • Zivan

    26.07.2018 17:08
    Bravo za Apatince...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina