FOTO: Deca u zaštićenom parku prirode kod Bačke Topole pronašla otrovane ćureće nožice

Grupa dece, polaznika ekološkog kampa koji se trenutno održava u Bačkoj Topoli, u blizini Zobnatičkog jezera, naletela je u četvrtak na nekoliko ćurećih nožica premazanih otrovom.
Reč je, sumnja se, o furadanu ili karbofuranu, koji je u Srbiji zabranjen za upotrebu od 2014. godine i koristi se kao pesticid.
 
Ćureće nožice premazane otrovom nalazile su se u blizini jezera, a deca, srećom, nisu bila ni u kakvom kontaktu sa otrovom, kaže za 021 Aleksandar Marković iz Ekološkog društva "Arkus", koji organizuje edukativni kamp. Kako dodaje, otrov je pronađen samo par stotina metara od mesta na kom se održava najveći broj aktivnosti u okviru kampa, a sve je u okviru zaštićenog područja Parka prirode "Bačkotopolske doline". Brzom reakcijom članova ovog udruženja, sprečena je moguća tragedija.
 
"Nožice premazane otrovom jarko ružičaste boje nalazile su se na par lokacija oko jezera, pobacane, sve u okviru 30-ak metara. Opravdano sumnjamo da je reč o furadanu i nema sumnje da je postavljen namerno. Prijavili smo ovu katastrofu nadležnima u Bačkoj Topoli, a prethodno smo obezbedili područje kako niko ne bi mogao da priđe", navodi Marković za 021.
 
 
Reakcija nadležnih se čeka. Furadan je poslednji put u Bačkoj Topoli pronađen na javnom mestu prošle zime.
 
Informaciju o ovom pokušaju trovanja podelilo je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Detaljnije o otrovima koji se veoma lako pronalaze i kupuju u Srbiji, masovno koriste, a pri tome su zabranjeni i retko ko odgovara zbog njihove upotrebe, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • SOSA

    29.07.2018 19:56
    Samo u Smrdojvodini
    Ovoga ima samo u ovoj zloj pokrajinskoj bestragiji i kazamatu.
  • BulevarEvrope

    29.07.2018 08:51
    ne bih da kenjam ali
    Juce predvece u tim malim ulicicama oko srednje medicinske, vidim ide pickup od ciklonizacije i prska u fullu. Znaci sipa onaj sprej bukvalno sa razdaljine od 2m narodu u facu, a nemas gde pobec u skucenom prostoru niti imas kad reagovat kad se niotkuda stvori. Ko Karl-Hanc kad odvrne CiklonB. I to bas prskaju kad ima najvise setaca po ulicama. Obicno sam vidjao uvece da to rade. Valjda je vozac zurio da gleda vaterpolo utakmicu.

    Sad zanima me kako se klasifikuje ta prskajuca supstanca, koje su joj "hranjive vrednosti" i eventualne nuspojave upotrebe nad odraslima i decom? Reklo bi se da je supstanca jaka posto u zadnje vreme bas ni ne primecujem raznorazne inesekte i ptice. Vrapci, bubamre, leptiri ... postoji li to vise?

    A to iz naslova mi lici na bajku o Ivici i Marici. Sva sreca da je standard koliko toliko podnosljiv tj da deca imaju za jelo te da zbog gladi nisu pojeli te nozice. A opet sa druge strane zivina je krcata hemijom pa se kod visegodisnjeg konzumiranja mesa zivine razvila rezistentnost na dejstvo tih hem. supstanci. (I samo bih da dodam da uz mesni obrok idu i nazaobilazni prilozi u vidu povrca koje je obogaceno sa takodje raznovrsnom paletom hemije da ne kazem otrova.)
    Slazem se da treba cuvati i lisice i pse. Eno u Keniji umro onaj poslednji nosorog.
  • Ornitolog

    29.07.2018 01:28
    Otrovi
    Meštani veruju da je to mogao da uradi neko ko bi trovao pse i lisice. Zna se ko ove životinje najviše mrzi. Ali to je moglo i dete da uzme u ruke. Ovo je vid terorizma!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina