Somborska firma u blokadi ostavila porodilju bez naknade

Radnica somborske firme "Dem Hellas" Aleksandra Ilić za godinu i po dana bolovanja i porodiljskog odsustva nije primila ni dinar naknade, jer je poslodavac u tom periodu prekinuo proizvodnju i nije joj izdao rešenje o porodiljskom odsustvu.
Somborska firma u blokadi ostavila porodilju bez naknade
Foto: Pixabay
Protiv firme "Dem Hellas" na zahtev inspekcije rada pokrenut je prekršajni postupak, ali ne i krivični.
 
Aleksandra Ilić iz Sombora za Radnik.rs kaže da je oštećena za 850.000 dinara i  da je u firmu "Dem Hellas" bila primljena u maju 2016. godine na radno mesto lica odgovornog za upravljanje otpadom.
 
"Dem-Hellas je zakupila Fabriku akumulatora Sombor (FAS) koja je bila u stečaju i angažovali su nas nekoliko koji smo ranije radili u fabrici. To je bilo sve u redu do kraja januara, februara 2017. godine", kaže ona.
 
Ona kaže da je u tom periodu otišla na bolovanje jer joj je ustanovljena rizična trudnoća. "U međuvremenu, poslodavac je prestao sa proizvodnjom, moje kolege su otpuštene, poslali su ih u Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ), ja sam bila trudnica i oni po zakonu nisu smeli da me otpuste. Međutim, ja sam tražila da me puste da se prijavim u NSZ jer firma ne posluje i ja sam faktički nezaposlena", objašnjava ona.
 
Ilić kaže da joj je poslednja plata isplaćena u januaru 2017. godine, a da joj plata tokom bolovanja nikada nije isplaćena, kao ni naknada tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.
 
"Plata mi je bila 45.000 dinara. Oštećena sam za 19 meseci po 45.000 dinara, to je oko 850.000 dinara", navodi ona.
 
Aleksandra objašnjava da nija dobijala ni naknadu koju država isplaćuje tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, jer joj poslodavac nikada nije izdao rešenje o porodiljskom odsustvu na osnovu kog bi ostvarila pravo na naknadu od države.
 
"Institucije ne mogu nikoga da pronađu u mojoj firmi, niko se ne javlja, tako da je nemoguće doći do rešenja o porodiljskom odsustvu. Sedište firme je i dalje u Somboru, ali to je sada restoran, kafana", kaže Aleksandra.
 
Kako kaže, ne može ni da se prijavi kao nezaposleno lice i ostvari pravo na naknadu za nezaposlene jer je i dalje prijavljena u firmi koja više ne posluje i ne isplaćuje zaradu i doprinose, ali nema ko da joj da otkaz.
 
"Obraćala sam se mnogim institucijama i nisam dobila odgovor. Da li postoji iko u ovoj državi ko može da naloži poslodavcu da me otpusti da mogu da se prijavim na Biro za nezaposlene?".
 
Radnik.rs nije uspeo da stupi u kontakt sa predstavnicima kompanije "Dem Hellas", jer kompanija nema internet sajt, niti su na sajtu Agencije za privredne registre navedeni telefoni ili elektronska adresa za kontakt. Poslovni prostor kompanije se ne nalazi na adresi u Somboru koja je navedena na sajtu Agencije za privredne registre, dok se adresa za prijem pošte nalazi u Šapcu.
 
Iz inspekcije rada, koja radi u okviru Ministarstva za rad, su na pitanja Radnik.rs o ovom slučaju odgovorili da su u maju 2017. godine preduzeli mere protiv spomenute firme.
 
"Inspektor rada je naložio poslodavcu "Dem-Hellas" d.o.o.  da zaposlenoj Ilić Aleksandri isplati naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad u skladu sa zakonom. S obzirom na to da poslodavac u ostavljenom roku nije izvršio nalog inspektora rada, protiv poslodavca je podnet  zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, piše u odgovoru.
 
U odgovoru inspekcije se navodi i da je račun poslodavca u blokadi "bez mogućnosti izmirivanja svojih finansijskih obaveza kako prema poveriocima tako i prema zaposlenima", a da u kasnijem periodu inspekcija više nije mogla da vrši nadzor u ovoj firmi jer "odgovorno lice Branimir Tucaković nije bio dostupan inspektoru rada jer živi u Šapcu".
 
Na pitanje portala Radnik.rs na koji način Aleksandra Ilić može da ostvari pravo na naknadu za vreme porodiljskog odsustva, Ministarstvo za rad nije dalo odgovor. U odgovoru je samo navedeno da je inspekcija obavestila Aleksandru Ilić o preduzetim merama i da svoja prava može da ostvari putem suda.
 
Radnik.rs obratio se i Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru. Iz tužilaštva su potvrdili da se protiv "Dem Hellas" vodi prekršajni postupak jer zaposlenoj nije isplatio naknadu zarade u skladu sa zakonom. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 600.000 do 1.500.000 dinara.
 
Prema navodima tužilaštva, krivični postupak nije pokrenut.
 
Ko stoji iza firme "Dem Hellas"?
 
Firma "Dem Hellas" je 2016. godine zakupila prostorije Fabrike akumulatora Sombor, poznatoj po proizvodnji akumulatora Black Horse. U ovoj fabrici je 2015. godine otvoren stečaj, a fabrika je tada bila u vlasništvu Koncerna "Farmakom MB" iz Šapca koji je u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.
 
Prema podacima Agencije za privredne registre, sadašnji vlasnici "Dem Hellas" su Branimir Tucaković koji ima 50% udela vlasništva u ovoj firmi, a drugi vlasnik (50% udela) je grčki državljanin Ethymios Karanasios. Tucaković i Karanasios su i zakonski zastupnici ove firme. Mediji su u više navrata pisali o vezama firme "Dem Hellas" i biznismena Miroslava Bogićevića ukazujući na to da je jedan od vlasnika i zakonski zastupnik ove firme Branimir Tucaković nekada bio zaposlen u "Farmakomu MB" d.o.o , a onda postao zakupac Fabrike akumulatora u vlasništvu "Farmakoma MB".
 
Prema podacima portala Radnik.rs, Efthymios Karanasios, vlasnik 50% "Dem-Hellas" d.o.o, bivši je poslanik političke partije "Nova Demokratija" u grčkom parlamentu od 2012-2014. godine. On je tokom 2013. godine bio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Grčke sa Srbijom.
 
Osim toga, Karanasios je vlasnik kompanije Sada d.o.o. iz Beograda koja se bavi konsultantskim poslovima, a u Beogradu ima i ogranak "Don" koji se bavi registracijom automobila. U ovom ogranku su za Radnik.rs nezvanično potvrdili da je Efthymios Karanasios političar u Grčkoj, kao i da znaju da "ima neku firmu u Somboru", ali da ne znaju ništa u vezi sa njom. Računi firme "Dem Hellas" su u blokadi ukupno 591 dan od januara 2017, a iznos blokade je 5.850.665 dinara. Fabrika akumulatora Sombor je trenutno u vlasništvu kompanije "Batagon International AG" iz Švajcarske.
  • dijasporac

    02.10.2018 18:57
    Hvala na informaciji suprugu te radnice ali me je interesovalo sa kojom zdravstvenom karticom je porodilja otisla u bolnicu, u celoj prici mi to nije jasno.

    @Tasa 1951
    Koliko netacnosti. Prvo plata u SFRJ nikad nije bila 1500dem, najveca prosecna plata je bila na kraju SFRJ 1989-1990 i iznosila je 700dem. Ja sam kao inzenjer pocetnik u tadasnjim DTD imao nesto ispod te prosecne plate te 1990.
    Drugo, poreski sistem na Zapadu ne izgleda tako kako ste ga opisali, ne postoji neoporezivih 1200eura nigde, doprinosi (porez na zaradu, bolovanje, porez za nezaposlene, zdravstveno) se placaju na ukupnu bruto platu prema utvrdjenim procentima (razliciti od drzave do drzave) a zaposleni na ruke prima neto platu. Kad se popunjava poreska prijava za prethodnu poresku godinu zaposlenom se na neto platu daju poreske olaksice odnosno na odredjenu sumu (zavisna od drzave do drzave, recimo 8.000 eura u Nemackoj a u Portugalu poprilicno manje)) je gradjanin oslobodjen poreza na prihode. To je ono sto vi nazivate osnovom za zivot. A poreza niko nije oslobodjen, placaju ga svi i za bilo koji prihod, postoje samo poreske olaksice.
    U Srbiji porez na licne prihode ogromna vecina zaposlenih nikad nije placala jer je koliko me secanje sluzi granica bila 20 hiljada eura i takva nedostizna za vecinu a svi koji primaju platu na bruto zaradu daju za penzijsko i zdravstveno oko 20% a ne 70% kako navodite.
  • Pro Bono

    02.10.2018 17:48
    drugima za nauk
    Iz teksta, kao i iz komentara supruga se vidi da poslodavac nije plaćao doprinose ni pre trudnoće, jer se iznosi tvrdnja da nije imala zdravstveno osiguranje.
    U tom slučaju, odmah po saznanju trudnoće, trebala je dati otkaz, čime bi ostvarila pravo na naknadu bez obzira što poslodavac nije plaćao doprinose. A zatim da tuži poslodavca za doprinose za vreme rada kod njega.
  • hm

    02.10.2018 14:47
    Dva puta navodi da je "trazila od poslodavca da je otpusti". Naravno da ne moze da otpusti trudnicu. Da je to uradio, tuzila bi ga. S druge strane, nju niko ne bi tuzio da je dala otkaz. Ne razumem zasto nije sama zatrazila raskid radnog odnosa, bila bi slobodna za 2 nedelje da svoja prava potrazuje kako navodi da je zelela. Kad u prici postoji jedna ovakva rupa, onda mozemo biti sigurni da ih postoji i vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina