FOTO: Uklanja se skulptura sove u Kikindi koja je izazvala podsmeh

Vajar Jovan Blat iz Kikinde uradiće novu skulpturu sove od gline koja će zameniti stilizovanu koja je protekle nedelje izazvala podsmeh u javnosti.
On je gradu poklonio skulpturu visoku 2,4 metra, koja je postavljena na novi kružni tok na ulazu u grad. Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj Fejsbuk stranici grada Kikinde usledili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podseća na muški polni organ.
 
"Postojala je dobra namera. Uradio sam stilizovanu skulpturu mužjaka sove, izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare. Jasno je, s jedne strane, da svako ne razume savremenu umetnost, dok sam, s druge, imao izvesna tehnička ograničenja. Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi", kaže za "Novosti" Jovan Blat, vajar Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Tera".
 
 
Skulptura i dalje stoji na istom mestu, a nova neće biti postavljena do kraja godine, jer je za njenu izradu, sušenje i pečenje potrebno nekoliko meseci.
 
"Ustupljen je prostor 'Teri' za jedno od mnogobrojnih umetničkih dela, bez namere da se bavimo ocenom umetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje", rečeno je "Novostima" u Gradskoj upravi.
 
Objavljivanjem fotografija glinene sove Gradska uprava je najavila "sovembar", jer se ovog meseca mnogobrojnim aktivnostima podseća na to da je Kikinda najveće zimovalište malih sova ušara ili utina na svetu.
 
Slična rekacija javnosti bila i pre tri godina, kada je na gradski trg, pored pravoslavne crkve, postavljena betonska skulptura sove. Arhitekte su to nazvale incidentom i ruženjem zaštićenog gradskog jezgra. Ta sova je sa trga premeštena kraj gradske pijace, gde je i danas.
  • Son Sasa

    10.11.2018 10:35
    Sto je babi milo to joj se i snilo.
  • Pokojni Čika Franja

    10.11.2018 08:20
    Malograđanština palanačkA
    "Ne zna svinja šta je dinja." (narodna izreka)
  • Čučuk Stana

    09.11.2018 18:25
    Skupo je sad sklanjati i još praviti novu skulpturu, s obzirom na umetnika ta druga sova ko zna na čega može da podseća! Bolje samo promeniti ime......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina