Zrenjanin: Izložba "Sto godina slobode" od subote u Narodnom muzeju

Izložba "Sto godina slobode" biće otvorena u subotu, 17. novembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
Otvaranje izložbe je u 13 časova, a postavka se može pogledati do 10. decembra.
 
Povodom 100 godina od oslobođenja grada (Velikog Bečkereka) u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji,  svečano će biti otvorena izložba pod nazivom "Sto godina slobode" čiji su autori istoričari arhivista Slobodan Milin i viši arhivista Vanda Vojvodić Micova iz Istorijskog arhiva Zrenjanin i kustos Vladislava Ignjatov iz Narodnog muzeja Zrenjanin.
 
Izložba se sastoji iz tri segmenta. Prvi segment izložbe nosi naziv Veliki Bečkerek i srednji Banat u Prvom svetskom ratu i prikazuje dešavanja uoči i tokom rata na ovom prostoru. Drugi segment izložbe koji nosi naziv "Znamenite ličnosti" tiče se najistaknutijih ličnosti iz srpskog nacionalnog pokreta u Velikom Bečkereku. Treći segment izložbe naslovljen "Oslobođenje 1918. godine" posvećen je formiranju Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 31. oktobra 1918. godine, njegovim ključnim odlukama i akcijama. 
 
Pored panoa, na izložbi će biti prikazana i razna originalna dokumenta (npr. lična dokumenta interniraca i ostalih znamenitih ličnosti, zapisi i dnevnici dobrovoljaca, zapisnici Srpskog narodnog odbora, dopisi seoskih odbora, dopisi i akta srpske vojske u Velikom Bečkereku i drugo), fotografije, kao i predmeti, oružje i vojna oprema iz perioda Prvog svetskog rata, uglavno iz zbirki i fondova Istorijskog arhiva Zrenjanin i Narodnog muzeja Zrenjanin, ali i privatnih kolekcija.
 
U Malom salonu biće prikazan deo izložbe "Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu" koji obuhvata tradiciju dobrovoljstva, kao i dobrovoljce iz Bosne, Hercegovine, Like, sa Korduna, Banije i Crne Gore, koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu takozvanu dobrovoljačku čast – obradivu zemlju sa kućom i okućnicom, na prostoru današnjeg srednjeg Banata.
 
Tokom trajanja izložbe u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svakog radnog dana u terminima u 11 i 18 časova biće organizovane projekcije filma "Osnivanje prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini 1918" autora Dušana Juvanina, dok će se za najavljene đačke grupe projekcije održavati po dogovoru.
  • Selektivna amnezija

    15.11.2018 15:03
    @VladaN - oslobođenja od onih koji su vas streljali podno Petrovaradinske tvrđave samo zato što ste srpske nacionalnosti, od onih koji su vam celu naciju nazvali "podljudima" i pokušali vas istrebiti u čemu su umalo i uspeli. 100 godina slobode koju su vam obezbedili oni po kojima se danas, u toj slobodi, serete. Ipak, ako su vaši preci ponosno bili na drugoj strani i klali srpsko stanovništvo, nije nimalo čudno da žalite taj dan, iako je nejasno zbog čega danas koristite jezik tih "podljudi".
  • Петровград

    14.11.2018 23:05
    За Српску Војводину/Војводство (српску монархистичку аутономију изван, а не унутар матице) су се борили српски родољуби (у које, наравно, убрајам и Буњевце, Словаке, Чехе, итд), а за лењинистичко-парадржавну АПВ сви осим њих.
  • VOJVODJANER

    14.11.2018 21:19
    Sto
    "STO GODINA SRAMOTE"-BEZ PIJACE VODE! Marija se okrece u grobu.Placi voljena zemljo Vojvodino.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.