Pokrajina sledeće godine kupuje pokretni mamograf za preglede žena po selima

Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo naredne godine izdvojiće 25 miliona dinara za kupovinu pokretnog mamografa, koji će služiti za rano otkrivanje raka dojke u Vojvodini.
Pokrajina sledeće godine kupuje pokretni mamograf za preglede žena po selima
Foto: Pixabay
Pokretni mamograf služiće, pre svega, za besplatan skrining žena starosti od 45 do 49 godina u seoskim sredinama, gde je najveći nedostatak mamografa. 
 
Inače, žene ovog uzrasta nisu obuhvaćene Nacionalnim programom skrininga za rak dojke, što otežava rano otkrivanje ove bolesti.
 
Rak dojke spada u 10 vodećih uzroka hospitalizacije u Vojvodini u 2017. godini.
  • Jojny O.

    25.11.2018 13:28
    odgovor
    Evo ga i odgovor!! https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/mammograms/limitations-of-mammograms.html
  • DiNa

    22.11.2018 10:10
    @Johny O.
    Ne daju mamografi lažne rezultate nego, nažalost, često mamografske nalaze pogrešno očitavaju nedovoljno stručni radiolozi ili, što je još gore, ginekolozi.
    Mamografski pregled dojke na dve godine plus redovni godišnji ultrazvučni pregledi dojki i to sve od strane RADIOLOGA a ne ginekologa bi trebalo da bude zdravstvena higijena svake žene. Nažalost, naš problem je što su po privatnim ordinacijama ti pregledi skupi za običan narod a po domovima zdravlja radi needukovani kadar na zasterelim aparaturama.
  • Pera

    21.11.2018 21:25
    Bravo!
    Prvo odgvovor za Johny O. da iznosi potpune neistine i mislim da ljudi ne treba da komentarišu stvari koje su van njihove struke.

    Mamografija se u celom svetu koristi kao skrining metoda i ujedno predstavlja važnu i nezaobilaznu kariku u dijagnostici tumora dojke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.